Sběr a zpracování ovoce
Bohatá úroda s sebou přináší radost z úspěšného pěstování, ale také nejednu starost a hodně práce. Použitelné ovoce musíme zpracovat, shnilé či napadené zlikvidovat.
Jakmile začne ovoce na stromech dozrávat, není čas na otálení, jinak většina úrody popadá. Potlučené plody ležící ve vlhké trávě pak rychle podléhají zkáze. Přijdeme tím nejen o výnosy, ale dochází k šíření chorob a škůdců, nahnilé ovoce navíc láká vosy, mouchy a další obtížný hmyz. Ovoce, které nelze použít, odneseme co nejrychleji na kompost nebo do bioodpadu.
Vybavení pro sběr
Pro uložení trhaného ovoce budeme potřebovat košíky, případně plastová vědra. Háček nám umožní zavěšení košíku na větev či žebřík, pomocí lanka spustíme plný košík dolů, kde ho další sběrač vyprázdní.
Nechceme-li lézt do výšek, bude dobrým pomocníkem česáček na dlouhé násadě. U vysokých stromů se neobejdeme bez pevného žebříku, ke spodním větvím si přistavíme štafle.
Padančata
Sucho se značně podepisuje na padání ještě nedozrálého ovoce. Musíme ho tedy průběžně sbírat, a které lze použít, zpracujeme přímo na koláče a další sladké deserty, vyrobíme z něho šťávy či domácí mošty. Je-li v blízkosti moštárna, nabízí se možnost zpracování většího objemu ovoce. Nesmí být ale plesnivé nebo zkažené a nemělo by pod stromy ležet dlouho, protože oxiduje a mošt je potom zakalený, hnědý. Máme-li rádi něco ostřejšího, přeměníme sezónní ovoce na domácí víno či pálenku.
S pomocí tepla i mrazu
Z kvalitního ovoce vyrobíme kompoty, džemy, dětské přesnídávky, čatní, jablka můžeme nastrouhat a ve sklenicích sterilizovat. Z ovoce nakrájeného na plátky připravíme sušením křížaly. Pokud takto zpracováváme ovoce pravidelně, vyplatí se pořízení sušičky. Ovoce můžeme také zamrazit či z něho vyrobit ovocný sorbet.
Aby mošt chutnal
Ovoce musí být zralé, z kyselých jablek je trpký, z přezrálých mdlý.
Text: Zuzana Ottová
Foto: Archiv firem, PxHere a Shutterstock