Samou láskou bych tě snědl!
Každý zamilovaný chce na Valentýna překvapit svou drahou polovičku. Ukažte své lásce, že vám na ní opravdu záleží a upečte pro ni romantická srdíčka ovoněná medem nebo speciální valentýnské minidortíčky. Špetku pikantnosti můžete vašemu vztahu dodat slanými preclíky s chilli. Recepty na sladké i slané pokušení vám přináší bohyně kuchyně Elly, ambasadorka značky Hera. Elly je nejen moderní a skvělá kuchařka, ale i obyčejná žena, která ví, jak nejlépe potěšit chuťové buňky.
Valentýnské minidortíčky
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce
- 250 ml podmáslí
- červená gelová barva
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Krém:
- 500 g mascarpone
- 300 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
- vanilkový prášek
Na ozdobu: maličká cukrová srdíčka, barevné sypání, oplatek, sušenka …cokoliv máte rádi
Nejdříve vyšlehejte cukr a máslo. Šlehejte asi tři minuty, přidejte vejce a rostlinný tuk Hera a pokračujte ve šlehání, dokud není směs krémová.
Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Rošt v troubě dejte doprostřed.
Do vyšlehaného cukru, másla, vajec a rostlinného tuku Hera přidejte mouku, do které jste vmíchali špetku soli a
prášek do pečiva. V podmáslí rozšlehejte potravinářské barvivo (podle druhu barvy, stačí asi tak 1 lžička) a tuto barevnou směs přidejte do mísy s těstem. Vše důkladně promíchejte. Pokud za vás míchá robot, míchejte na nižší otáčky.
Těsto vylijte na připravený plech a pečte ve vyhřáté troubě asi 20–30 minut.
Zatímco se peče korpus, připravte si krém. Do šlehače dejte mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový prášek nebo extrakt. Vše vyšlehejte do hladkého krému.
Z upečeného a úplně vychladlého základu vykrajujte kulatou nerezovou formou na foodstyling kolečka. Na těsto navršte trochu krému, potom ještě jedno kolečko z těsta a opět krém. Nahoře ozdobte podle vaší vlastní fantazie. Můžete si pomoci průhlednou páskou na dezerty, aby zákusek držel pohromadě.
Dezert do skleničky
Z odkrojených částí můžete vytvořit další dezerty do skleniček. Nadrobte vrstvu na dno skleničky, potom vložte krém, opět nadrobenou vrstvu a opět krém.
Medová srdíčka s vlašskými ořechy
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička koření na sušenky (směs skořice, badyán, hřebíček a jiné voňavé koření)
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g medu
- 50 g třtinového cukru
- 100 g Hera máslová příchuť
- 3 vejce
Smíchejte sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, cukr a koření. Vlašské ořechy rozmixujte najemno a přidejte je k sypkým surovinám. Vlašské ořechy můžete nahradit i jinými ořechy. Velice chutné budou třeba lískové ořechy nebo mandle, nejlépe opražené v troubě, což jim dodá výbornou chuť.
Změklý rostlinný tuk Hera, med a vejce přidejte k sypkým surovinám a vypracujte nelepivé těsto.
Vykrajujte srdíčka. Krásnou dekoraci a dárek připravíte, pokud vykrojíte do srdíčka střed a na upečené, vychladlé srdíčko přivážete mašličku. Nebo více srdíček navažte na jednu stuhu a darujte svému milému srdíčkový řetěz.
Pečte na 180 °C, asi 8–10 minut. Délka pečení závisí na velikosti a tloušťce srdíček.
Valentýnské preclíky s chilli
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 250 g uvařených brambor
- sůl podle chuti
- vejce na potření
- chilli koření na posypání i do těsta
Brambory ve slupce nebo oloupané uvařte doměkka. Potřebné množství brambor rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami) můžete přidat i do těsta. Záleží na tom, jak moc máte rádi ostrou chuť.
Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vytvarujte srdíčka a pevně je spojte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem. Nakonec posypte chilli.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, 20 minut.
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER