Samostatné mrazáky
Chceme-li uchovávat větší množství potravin delší dobu, je praktické je zamrazit. Pak nevystačíme s mrazákem, jenž je součástí chladničky, ale budeme potřebovat větší samostatný.
U kombinované chladničky slouží mrazák na potraviny, které průběžně spotřebováváme. Pokud ale chceme pravidelně uskladňovat například úrodu ze zahrady či maso ze zabíjačky, vyplatí se pořídit si samostatný mrazák.
Skříňový a truhlicový mrazák
Na výběr máme volně stojící skříňové či truhlicové mrazáky a vestavné skříňové. Objem mohou mít zhruba od 80 do 600 litrů, rozměry se pohybují u výšky od 85 do 200 cm, u šířky od 54 do 200 cm a u hloubky od 55 do 67 cm.
Skříňové mrazáky jsou vybaveny průhlednými zásuvkami, do kterých potraviny přehledně uložíme, u některých je součástí velkoobjemová zásuvka, do které se pohodlně vejde celá husa nebo krůta. Vedle výsuvných zásuvek bývají jedna dvě s výklopnou přední stranou, v nejvyšší části je mohou nahradit otevřené police. Stačí-li nám menší mrazák, můžeme si pořídit nižší skříňový, který lze vestavět pod pracovní linku. Největší objem nabízejí truhlicové neboli pultové mrazáky. Nejsou sice tak přehledné jako skříňové, zato do nich pohodlně uložíme i rozměrné kusy. Orientaci a přístup k potravinám usnadní posuvné drátěné koše.
Podle čeho mrazák vybírat
Objem a rozměry mrazáku budou asi prvním, čeho si při jeho výběru budeme všímat, ale zohlednit bychom měli i další parametry. Výhodou je co nejnižší spotřeba energie; vodítkem může být označení energetické náročnosti. Model s označením A+++ spotřebuje o 50 % elektrické energie méně než srovnatelné modely A+. Většinu mrazáků (ale ne všechny) není nutné odmrazovat.
Funkce rychlého zmrazení zachová vzhled a vůni jídla a ochrání obsažené vitamíny. Mrazicí výkon je schopnost zmrazit určitý počet kilogramů čerstvých potravin za 24 hodin. Velmi důležitý je údaj, jak dlouho zachová mrazák potraviny v plně zmrazeném stavu při výpadku energie – doba akumulace. Většinou je to 24 hodin, někdy jen 10, ale také až 70 hodin!
Některé mrazáky nabízejí i výrobník ledu, teplotní alarm, zámek, samozřejmostí bývá osvětlení. Liší se i ovládání – manuální s knoflíky nebo elektronické s displejem. Zapomenout nesmíme na cenu spotřebiče. Ta se v závislosti na velikosti, nabízených funkcích a značce pohybuje od 5 do 40 tisíc korun. Mrazáky nabízí celá řada renomovaných i méně známých výrobců.
Kam s ním
Velký mrazák se většinou umísťuje mimo kuchyni, do spíže, komory. Stát by měl v prostředí, jehož teplota se pohybuje mezi 10 až 43 °C, u některých přístrojů by dokonce teplota okolí neměla klesnout pod 16 °C. To mějte na paměti, až budete pro něj hledat místo na chalupě, která není přes zimu temperována.
Mrazení je způsob dlouhodobé konzervace potravin, který zachová jejich chuť, barvu, vzhled i obsažené vitamíny
Text: Iva Tvrzová
Foto: Archiv firem a Shutterstock