Saláty plné vitaminů
Sezóna čerstvé zeleniny přímo ze zahrádky se kvapem blíží, takže je nejvyšší čas popřemýšlet nad nejlahodnějšími kombinacemi, díky kterým v mžiku připravíme lehký oběd nebo skvělou večeři.
Mladý špenát s jablkem
2 velké hrsti mladých lístků špenátu a mangoldu, 1 kyselejší jablko, 100 g brusinek, vlašské ořechy, 100 g sýru feta, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř
Lístky špenátu a mangoldu omyjeme a necháme okapat. Jablko omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce promícháme olivový olej, med, sůl, pepř, citronovou šťávu a lehce smícháme s listy špenátu a mangoldu, abychom lístky nepomačkali. Opatrně přidáme plátky jablka a servírujeme posypané rozdrobeným sýrem feta, sušenými brusinkami a vlašskými ořechy.
Jarní ředkvičkový salát
Svazek ředkviček, hrášek, čerstvé hráškové výhonky, nať fenyklu, 1 lžíce semen černého sezamu, olivový olej, sůl
Ředkvičky omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a vložíme do misky. Nať fenyklu pokrájíme a přidáme k ředkvičkám, stejně jako čerstvý zelený hrášek a hráškové výhonky. Zakapeme olivovým olejem, osolíme a posypeme semínky černého sezamu.
Avokádový salát s tuňákem
200 g rukoly, 1 zralé avokádo, 1 plechovka kousků tuňáka ve vlastní šťávě, 1 menší šalotka, šťáva z limetky, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, pokrájíme je na menší kousky a vložíme mísy. Zakapeme limetovou šťávou, aby si zachovalo svěží zelenou barvu. Šalotku oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Rukolu omyjeme a necháme dobře okapat. Chceme-li, aby si zachovala čerstvý vzhled, nepřidáváme ji k ostatním ingrediencím, ale salát postupně vrstvíme na talíři. Na listy rukoly klademe kousky avokáda, tuňáka a šalotky. Zakapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme podle chuti.
Kadeřávkový salát s česnekovou zálivkou
4 větší listy kadeřávku, 100 g sušených brusinek, 100 g quinoy, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 6 lžic olivového oleje, 2 citrony
Quinou uvaříme podle návodu na obalu. Pak si připravíme zálivku. V míse smícháme olivový olej, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, sůl a pepř podle chuti. Listy kadeřávku zbavíme košťálu a nakrájíme na drobné kousky, přidáme do mísy se zálivkou a jemně promneme mezi prsty. Ke kadeřávku přimícháme uvařenou quinou, sušené brusinky a případně ještě dosolíme.
Osvěžující salát s vodním melounem
400 g vodního melounu, 1 okurka hadovka, 200 g sýru feta, lístky máty, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje, šťáva ze dvou citronů
Dužinu melounu zbavenou slupky a okurku pokrájíme na kousky a vložíme do misky. Z oleje a citronové šťávy připravíme zálivku a nalijeme ji na salát. Přidáme rozdrobený sýr feta a lístky máty. Na závěr dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock