Salátové lupení

Rubrika: Zahrada

Hlávkový a ledový salát a čínské zelí pozná každý. Existují však další druhy listové zeleniny, které stojí zato zařadit do jídelníčku. Některé se dají koupit v obchodech, jiné vypěstujete ze semínek. Výhodou salátových rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba. Mladé křehké lístky lze sklízet už po třiceti dnech od výsadby.

Choi Sum je zvláštní odrůdou čínského zelí. Hodí se do salátů a pokrmů asijské kuchyně. Chuť má podobnou chřestu

Mibuna a mizuna – dvě podobné rostliny. Mizuna má jemnou chuť, mibuna (také se jí říká japonská hořčice) je lehce pikantní

Kozlíček polníček má křehké lístky, které se uplatní v salátech všeho druhu

Listy salátu dubáčku se sklízejí postupně, ale nedají se skladovat, protože rychle vadnou. Musíme je sníst co nejdříve po utržení

Špičaté zelí hispi je jemně šťavnaté, proto se používá do čerstvých salátů, například k přípravě salátu Coleslaw

Mírně nahořklé listy štěrbáku (či také endivie) mají léčivé účinky, neboť obsahují spoustu minerálů

Šťavnatý římský salát je základním kamenem salátu Caesar, ale hodí se i ke krátkému podušení

Hlávky červené čekanky v chladnu vydrží až tři měsíce! Listy mají nahořklou chuť

 

Text Martina Lžičařová

Foto Shutterstock

Salátové lupení