S pečivem do chlebníku
Chlebník neboli chlebovka je vhodným řešením, jak ukládat v kuchyni pečivo, aby neoschlo a vydrželo déle čerstvé.
Jedná se o kovovou, plastovou nebo dřevěnou schránku, se zásuvnou nebo výklopnou přední stranou. Pokud je chlebník kvalitní, s těsnícím zavíráním, poskytne chlebu a houskám to, co potřebují – suchý prostor s omezeným přístupem vzduchu. Jestliže chceme mít pečivo ve schránce více dní, zabalíme je ještě do utěrky. V chlebníku může být pečivo vždy po ruce, takové ukládání působí navíc i esteticky.
Chlebník s posuvnými dvířky, což je nejčastěji používaný způsob zavírání, dala na trh jako první na světě holandská firma Brabantia. Cena chlebovek se dnes pohybuje od zhruba 200 korun do několika tisíc.
Jiným, jednodušším způsobem ukládání může být speciální pytlík na pečivo od Fackelmanna s dvojitou vrstvou – vnější je z čisté bavlny a vnitřní ze speciální plastové fólie.
Nezapomeňte, pečivo nikdy neukládáme teplé, ale až vychladne! Pára uvolňující se z pečiva se totiž přeměňuje na vlhkost, která zvláště v uzavřeném neprodyšném prostředí usnadňuje růst plísně.
www.brabantia.com, www.fackelmann.cz, www.dokuchyne.cz
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM