U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Rychlé moučníky
Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart
Mnoho chutných variant na jedno téma
Již ve starověku vymysleli lidé všemožné sladké i slané zákusky – pečené, vařené, smažené i připravované za studena. Postupně se sortiment moučníků rozšiřoval a totéž se dá říct o jejich oblibě. Nové možnosti nabídla čokoláda a také kombinace s ovocem, ořechy a dalšími pochutinami širokému sortimentu moučníků pomohla. Jen v českém kuchařském lexikonu jsme napočítali celkem 24 druhů základních těst. Mezi ty nejznámější patří například linecké, máslové, janovské, kynuté a piškotové těsto. Od těchto základních jsou pak odvozeny stovky i tisíce variací. To ovšem není všechno. Kde jsou náplně do moučníků? Kde polevy, rosoly a omáčky na ně? Dnes dostávají před kalorickými těsty a těžkými máslovými krémy přednost lehké ovocné dezerty, důraz se také klade na jednoduchou a rychlou přípravu. A i když se nabízí bohatý sortiment hotových dezertů, je doma připravený moučník tou nejlepší tečkou po svátečním obědě. Možná vám proto přijde vhod několik opravdu rychlých moučníků z celého světa, které lze lehce připravit i v jednoduše zařízené chatě. Začneme ale ryze českým nápadem na super rychlý moučník, pro nějž nebudeme potřebovat mnoho surovin a ani žádné zvláštní kuchařské znalosti. Rozpočty jsou pro 4 osoby.
Bleskový koláč
50 g másla, 3 šálky strouhanky, 4 – 5 jablek,
5 vajec, skořicový cukr
Pekáč vymažeme máslem a vysypeme centimetrovou vrstvou jemné strouhanky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na plátky, které pečlivě obalíme ve skořicovém cukru. Rozložíme na strouhanku. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme tak dlouho, až budou jablka měkká. Potom zalijeme rozšlehanými vejci a dopečeme. Pozor, nespálit, je to hotové opravdu za chvíli! Podáváme teplé i studené a můžeme ještě pocukrovat. Vylepšit můžeme zašleháním několika lžic sladké smetany do vajec.
Nákyp pro slavnostní stůl
4 vejce, 100 g moučkového cukru, 20 g škrobové moučky, máslo na vymazání ohnivzdorné mísy, moučkový cukr na posypání
Rozbijeme vejce a oddělíme bílky od žloutků, což je nejsložitější proces při přípravě tohoto moučníku. Žloutky ušleháme s cukrem na hustý krém. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do žloutkového krému. Nakonec hmotu zahustíme škrobovou moučkou. Urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut při teplotě 175 °C. Horké ihned podáváme, jinak tomuto exkluzivnímu dezertu spadne čepice.
Italský ořechový dort
175 g mletých vlašských ořechů, 3 vejce, 120 g másla, 175 g cukru, 1 balíček prášku do pečiva, kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného), 250 g polohrubé mouky, 1 lžíce olivového oleje, 150 ml mléka, máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
V míse utřeme celá vejce se změklým máslem a za stálého tření pomalu přisypáváme cukr a strouhanou citronovou kůru. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme mléko, ořechy a olej a vypracujeme vláčné, jemné těsto. Dortovou formu vymažeme a vysypeme, naplníme připraveným těstem a na povrchu uhladíme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Je-li dort dobře propečený, zjistíme špejlí, na kterou se nesmí těsto lepit. Po krátkém zchladnutí dort vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Italové prý k tomuto moučníku popíjejí ledovou kávu.
Indická halva
300 ml mléka, 150 g cukru,
4 lžíce másla, 150 g pšeničné krupice, 1 lžíce rozinek,
3 lžíce sekaných mandlí,
1 lžička mletého kardamomu, špetka šafránu
Mléko v rendlíku doplníme 200 ml vody, přidáme cukr a šafrán. Pomalu uvedeme do varu a povaříme asi 1 minutu. V dalším hrnci rozehřejeme máslo, na kterém osmažíme do zlatova krupici. Vytrvale mícháme, aby se krupice osmažila rovnoměrně a nespálila se. Do hotové krupice přidáme ochucené mléko, rozinky, mandle a kardamom. Mírně 3 minuty povaříme, až směs zhoustne. Naplníme do misek a dezert s příchutí exotických dálek můžeme podávat. Servírujeme teplé i studené, v lednici vydrží i několik dní. Ozdobit můžeme čerstvým i kompotovaným ovocem.
Žižkovská rajská pochoutka
1/2 l horkého pudinku,
1 balení dětských piškotů,
1/2 šálku malinového nebo jahodového džemu, 3 lžíce rumu, šlehačka na ozdobu
Piškoty potřeme džemem a po dvou spojíme k sobě. Mísu nebo formu vypláchneme studenou vodou a spojené piškoty do ní vyrovnáme. Pak je zastříkneme rumem. Silnější jedinci zbytek rumu v lahvi dopijí. Piškoty zalijeme připraveným pudinkem a pochoutku necháme dobře v chladničce vychladit. Vyklopíme z mísy, krájíme na porce a zdobíme šlehačkou.
Ovoce v županu z Bombaje
250 – 300 g čerstvého ovoce (ananas, jablka, banány, hrušky), 150 ml mléka,
150 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného mléka, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého kardamomu, 300 g másla,
2 lžíce práškového cukru na pocukrování
Ovoce pokrájíme na kousky 3 – 4 cm velké. Mouku, prášek do pečiva, kardamom a skořici nasypeme do mísy a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme sušené mléko (nemusí být) a vypracujeme hustší těstíčko. Kousky ovoce do něj namáčíme a smažíme v rozpáleném másle do zlatova. Osmažené ovoce ne-cháme dobře okapat nebo osušíme na ubrousku. Pocukrované servírujeme na ploché míse. Podáváme teplé, ale ne horké.
Dobrou chuť a ještě sladší dezerty vám přeje
Italský ořechový dort
Nákyp pro slavnostní stůl
Indická halva a ovoce v županu
FOTO ARCHIV AUTORA