U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
RŮŽE ŠÍPKOVÁ (Rosa canina)
Kategorie: Volný čas | Autor: Iva Tvrzová, FOTO ARCHIV
Byliny pro lékárnu i kuchyni
O plodech trnitého keře, rostoucího u cest, na kraji lesů a na suchých stráních, o šípcích, jsme podrobně psali už v loňském říjnovém čísle. Ale šípkovou růži lze využívat i v létě, v době, kdy je obsypaná růžovobílými květy. Původ růže je zřejmě v Persii, odkud se její pěstování rozšířilo dál. Starověkým Peršanům se připisuje vznik růžového vína, sladký turecký med se připravuje z růžové vody. Sbírá se: poupata (když jsou vidět okvětní lístky), korunní lístky (červen – ihned po rozkvětu), listy.
LÉČIVKA Růžovou vodou vyplachujeme oči při zánětu spojivek. Růžová silice (jedna z nejméně toxických silic, vhodná i pro děti) se používá na masáže (antidepresivní, uvolňuje bolest hlavy, ucha, pomáhá při nespavosti, nervozitě, pylové rýmě, trávení, zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak, zmírňuje stres). Z květů se vyrábí osvěžující prostředek při horečkách. Čaj z květů má vliv na dobrý spánek. Z listů lze připravit povzbuzující čaj.
V KUCHYNI Čerstvé korunní lístky sypeme na saláty, koláče, vyrábíme z nich růžovou vodu (na dochucení sladkostí a nápojů), sirup, šťávu, med, ocet, zavařeninu, zmrzlinu, přidáváme je do nápojů, moučníků, cukrovinek, k pečenému kuřeti, kandujeme je. Poupata nakládáme. Mladé výhonky šípkové růže se na Dálném východě pojídají jako salát (s olejem, octem, solí a pepřem).
KOSMETIKA Růžová voda jako antiseptický, povzbuzující prostředek na zklidnění pokožky, hlavně na suchou, zanícenou, citlivou nebo stárnoucí pleť. Růžový olej jako parfém, růžový krém má pročišťující a zvláčňující účinek na kůži.
JINÉ Sušené korunní lístky do směsí potpourri.
Růžové víno: 2 litry omytých korunních plátků vložíme do demižonu. 4 litry vody svaříme s 1 a 1/2 kg cukru. Po vychladnutí nalijeme na růžové lístky. Přidáme šťávu z 1 pomeranče a 2 citronů, kvasinky a necháme kvasit. Po bouřlivém kvašení dokvasíme pod kvasnou zátkou. Pomocí hadičky přečerpáme do jiné nádoby a ještě týden necháme dokvasit pod kvasnou zátkou. Pak stočíme do lahví. Víno necháme několik měsíců zrát. Růžový džem: Ve větším hrnci přivedeme k varu 570 ml vody, zmírníme teplotu a vhodíme 450 g vypraných a osušených růžových lístků. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut, až lístky změknou. Přidáme 450 g cukru, šťávu ze 2 citronů a znovu přivedeme k varu. Mírně vaříme 30 minut, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne tuhnout. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat růžovou vodu. Horký džem nalijeme do sklenic a uzavřeme.