U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Růže šípková
Kategorie: Vaříme | Autor: Filip Jenč a Iva Tvrzová, foto PAVEL VESELÝ A ARCHIV
* Nejvhodnější příprava šípkového čaje: cca 15 g šípků necháme přes noc vyluhovat v 0,5 l vlažné vody, ráno zahřejeme na 70 – 80 °C a po 20 minutách rozmačkáme dřevěnou vařečkou a scedíme.
* Šípková povidla: 1 kg šípků, zbavených semen a chloupků, vaříme ve 2 dl vody do změknutí. Prolisujeme je přes síto, přidáme 700 g cukru a povaříme. Nalijeme do sklenic a 20 minut sterilizujeme.
* Polévka ze šípků a jablek: v 1 l vody svaříme 30 g sušených šípků s 40 g cukru, necháme ustát, pak přecedíme. Přidáme 4 oloupaná, drobně nakrájená jablka a skořici a krátce povaříme. Zahustíme lžičkou škrobové moučky, rozmíchané v trošce vody a necháme přejít varem. Podáváme teplé, s piškoty.
* Šípkový likér: 500 g očištěných šípků, kůru z půlky pomeranče a kousek skořice necháme 10 dnů vyluhovat v 1,5 l vodky. Scedíme, přilijeme studený cukrový sirup (250 g cukru svaříme se 2 dl vody) a promícháme. Nalijeme do lahví.