Rostou na mezi
Nemusíte za nimi nikam daleko, tyto bylinky se rozrůstají jako plevel. Jen musíte být nachystaní v tu správnou dobu, protože jakmile jejich sběr promeškáte, tak si zpravidla musíte počkat celý rok.
Jitrocel s úzkými listy
Jitrocel sbírejte ten s úzkými listy, je nejléčivější, ale i ostatní druhy s vejčitými listy pomohou. Používá se za prvé při potížích s dýcháním, zvláště při silném zahlenění, kašli, plicním astmatu, protože čistí plíce tak jako žádná rostlina. Na druhém místě je nezastupitelný při hojení ran, nových i starých, jako jsou například bércové vředy. Pak je třeba čerstvé nasbírané listy rozmačkat a přiložit na ránu. A i když vám nic není, tak si můžete udělat smoothie s přidáním několika listů. Jitrocel je lahodný.
Recept: Na čajový nálev spaříme 1 vrchovatou čajovou lžičku listů na 1/4 litru vody a krátce necháme vyluhovat. Obklady připravujeme z čerstvých umytých listů jitrocele kopinatého, které válečkem na nudle rozválíme na kaši a přiložíme na postižené místo.
Lipový květ
Lípu, tedy její květ, milují včely. Ale i lidé dávno přišli na její léčivé účinky. Působí proti nachlazení a chřipce a hodí se k léčbě zánětů a krku, protože vyvolává pocení, snižuje horečku a léčí průdušky. Květy také obsahují oleje, které mají uklidňující účinky, a v čaji jsou vzpruhou pro ty, kteří jsou často ve stresu. Jsou i žádoucí pro děti, protože jim posilují imunitní systém a zároveň uklidňují organismus. A dobře se po čaji z lipových květů. Recept: Květy trháme i s blanitým listenem v době, kdy jsou kvítka způli rozvitá. Na čaj je stačí přelít vroucí vodou, nechat 15 minut louhovat a můžeme popíjet. Na koupel při nervozitě a celkové únavě potřebujeme 3 hrsti lipových květů, 3 litry vroucí vody. Květy 1 hodinu louhujeme, pak přecedíme a nalijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Postup opakujeme po deset dní.
Ta kopřiva pálí!
Od oddenku přes kořeny, listy až po semena je celá rostlina jedlá. Má ale velké množství žahavých chlupů. Po spaření jí lze použít v kuchyni – na nádivku, špenát, palačinky, do slaných koláčů… Až do konce května můžeme sbírat listí z kopřivy, pak už obsahují mnoho dusíku. A její působení na naše zdraví? Bylinu sbíráme pro její očistné účinky, má antivirový a antirevmatický efekt, je vhodná při potížích s trávením a vylučováním, při ekzémech a pomáhá s mírnou cukrovkou.
Recept: Čaj se připraví z čerstvých nebo sušených listů, zalijte je vroucí vodou, nechte 10-15 minut louhovat a máte hotovo!
Jetel s červeným květem
Nesprávně se mu říká jetel červený, ale je to jetel luční. Kromě toho, že se pěstuje jako pícnina, je známý jako léčivka. Pro své silné dezinfekční účinky se využívá na léčbu průjmů, ale i zvracení a otravy jídlem. Přidává se do čisticích čajových směsí. Zkracuje a ulehčuje léčbu kašle a rýmy. Zmírňuje negativní pocity během menopauzy – nespavost, návaly horka, nevolnost. Dále léčí kožní problémy jako ekzémy, akné či drobná poranění kůže. Jetel také lze jíst syrový, má příjemnou nasládlou chuť, takže jetelové květy můžeme přidávat do jídel.
Recept: Potřebujeme 2 lžíce sušeného květu, který se přelije 0,5 litrem vroucí vody a nechá se 10 minut odstát. Čaje z květů jetele lučního se mohou užívat i delší období.
Nejen pampeliškový med
I když jste potomci včelaře, tak zlatožluté květy pampelišky svádějí ke sběru, abyste z nich vařili med. Nejenže jejich trháním omezíte výskyt bíle ochmýřených stvolů plných semen, ale ještě vás čekají medové hody! Ale dříve, než vykvetou, můžete přidávat mladé pampeliškové listy do salátů. A když budete v průběhu roku rýpat z trávníku celé růžice listů i s kořenem, nezahazujte ho. Dá se sušit. Vězte, že čaj z pampeliškového kořene snižuje vysoký cholesterol a krevní cukr.
Recept: Dvě čajové lžičky sušeného a řezaného kořene pampelišky lékařské přelijeme 250 ml horké vody a necháme chvilku projít varem. Sundáme z ohně a přiklopené louhujeme 15 min. Poté scedíme a pijeme teplé či vlažné 2–3× denně. Pampeliška kromě výše řečeného podporuje činnost jater a trávení.
Lahodný heřmánek
Musíme odběhnout do polí a najdeme první bylinku, s níž se setkáváme již jako malá robátka ve formě čaje, mastí, odvarů. Ale nezapomínejme na jeho účinky i v dospělosti. Jestliže jste vystaveni stresu, který vás rozrušuje a způsobuje potíže s trávením, uvařte si hrnek heřmánkového čaje. A jak heřmánek poznáte? Je to vlastně taková malá kopretinka s vypouklou žlutou částí a nitkovitými listy. Od rmenu, se kterým se často zaměňuje, jej poznáte po rozpůlení květu, heřmánek má květ uprostřed s dutinkou.
Recept: Na obklad např. při mírném zánětu spojivek zalijeme jednu polévkovou lžíci čerstvého nebo sušeného heřmánku čtvrtlitrem vroucí vody, krátce vyluhujeme a scedíme. Čisté plátýnko namočené do heřmánkového záparu přikládáme jako obklad.
Další recept: Při rýmě nebo při zkrášlení pleti vdechujeme pod ručníkem páru z jedné lžíce heřmánku zalité listrem vroucí vody.