U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Řeřicha dvakrát prospěšná
Kategorie: Zahrada | Autor: jr, Foto zi, aladin agency a archiv
Zelené lístky řeřichy obsahují značné množství vitaminu C, karotenu, vitaminy skupiny B, minerální látky a hořčičné silice, které podporují chuť k jídlu a trávení potravy. Její nadrobno rozsekaná nať se dává na chléb s máslem nebo pomazánkami, používá se jako koření na maso, přidává do salátů apod.Semeno sejeme hustě do mělké misky vyložené slabou vrstvičkou buničité vaty, kterou udržujeme stále přiměřeně vlhkou. Misku umístíme v místnosti s pokojovou teplotou, nejlépe na okenním parapetu. Asi za 7 – 10 dní jsou rostlinky, které dosáhly výšky 6 – 7 cm, připraveny ke konzumaci. Odstřihneme je těsně nad buničitou vatou. Znovu neraší, takže misky oséváme opakovaně.Rychlý růst a citlivost této rostlinky nám však může pomoci i při testování kvality kompostu. Právě teď jej můžeme použít do skleníků, pařenišť nebo k přihnojení drobných bobulovin. Ale je už dostatečně uzrálý? Na to nám pomůže odpovědět právě řeřicha. Hrst kompostu nasypeme do misky a vysejeme řeřichu. Žluté a křivé klíčící rostlinky hlásí, že je nutné nechat kompost ještě uležet, že ještě obsahuje nerozložené zbytky a mnoho živých hub a bakterií. Stejným způsobem si ostatně můžete otestovat i kvalitu zeminy, kterou nakoupíte pro výsadbu květin do truhlíků.