Recepty z vajec
Z vajec se dá během chvilky vykouzlit spousta lahůdek. Stačí přidat pár čerstvých surovin a chutná snídaně či večeře je hotová.
Lehká vajíčková pomazánka s tvarohem
4 vejce uvařená natvrdo, 250 g polotučného tvarohu, 2 lžíce majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 jarní cibulky, sůl a pepř na dochucení
Uvařená vejce po vychladnutí nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s tvarohem, majonézou a hořčicí. Přidáme najemno nasekanou jarní cibulku a dochutíme solí a pepřem. Pomazánka je vynikající například s čerstvým kváskovým chlebem.
Sýrová omeleta se špenátem
4 vejce, 2 lžíce smetany, 1 lžička másla, 100 g balkánského sýra, hrst opraných listů mladého špenátu, sůl a pepř
Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme a jemně opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a přilijeme vejce. Zmírníme oheň a vejce posypeme kousky balkánského sýra a nasekanými špenátovými listy.
Slaný koláč se slaninou a žampiony
Na křehké těsto: 200 g mouky, 100 g studeného másla, 1 žloutek, sůl
Na náplň: 4 vejce, 2 červené cibule, 100 g anglické slaniny, 100 g goudy, 100 ml smetany
Na těsto smícháme mouku s máslem rozkrájeným na kousky, vmícháme žloutek, 3-5 lžic studené vody a sůl. Vše zpracujeme na středně tuhé těsto a necháme v ledničce odpočinout asi půl hodiny. Mezitím si připravíme všechny suroviny na náplň. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka, pokrájíme slaninu a nahrubo nastrouháme sýr. Troubu předehřejeme na 180 °C. Kulatou koláčovou formu vymažeme máslem a položíme do ní vyválené těsto. Do formy s těstem pak rovnoměrně klademe nakrájenou slaninu, cibuli a strouhaný sýr. Nakonec zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou. Pečeme dozlatova přibližně 20 minut.
Hustá polévka ze zeleného hrášku se sázeným vejcem
1 cibule, 4 lžíce másla, 4 vejce, 2 balení mraženého hrášku, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř
Dvě lžíce másla rozehřejeme v kastrolu. Cibuli nakrájíme najemno a na rozehřátém másle ji necháme 2 minuty zesklovatět. Přidáme přibližně tři čtvrtiny hrášku a lehce opražíme. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme sůl a pepř. Vaříme 10 minut, pak polévku důkladně promixujeme tyčovým mixérem a přidáme zbytek hráškových kuliček a smetanu. Nakonec polévku opět přivedeme k varu a ihned vypneme, aby neztratila svěže zelenou barvu. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo a opatrně do pánve rozklepneme čtyři vejce, osolíme a opepříme. Vejce je hotové ve chvíli, kdy bílek ztuhne a žlutek zůstane tekutý.
Nadýchané lívance s čerstvým ovocem
600 g hladké mouky, 800 ml mléka, špetka soli, 4 vejce, prášek do pečiva, olej nebo máslo na smažení, čerstvé maliny, jahody nebo borůvky, moučkový cukr
Mouku a prášek do pečiva nasypeme do mísy a opatrně přimícháváme mléko a vejce, přidáme špetku soli. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a naběračkou nalijeme těsto do pánve. Opékáme po obou stranách dozlatova. Postupně usmažíme 8–12 lívanců.
Lívance ozdobíme ovocem a posypeme moučkovým cukrem.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock