Recepty z kapusty a kapustiček
Hlávková i růžičková kapusta jsou neopomenutelnými stálicemi podzimní a zimní kuchyně. Připravovat je lze na mnoho způsobů. Skvěle chutnají třeba v kombinaci s mletým masem nebo se sýrem.
Růžičková kapusta s uzeným
- 500 g růžičkové kapusty, 300 g uzeného bůčku, lžíce sádla, 2 stroužky česneku, snítka čerstvého tymiánu nebo bylinky podle chuti, sůl, pepř
Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme, vložíme do vroucí osolené vody a povaříme 3 minuty. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme sádlo a opečeme na něm na kostičky nakrájený uzený bůček. Přidáme kapustičky, rozetřený česnek, osolíme, opepříme a restujeme dozlatova. Nakonec přidáme tymián a hned podáváme.
Kapustové závitky
- 1 kapusta, 500 g mletého masa, 1 vejce, 100 g strouhanky, 1 lžička majoránky, sůl, pepř, špetka mletého chilli, olej
Z kapusty odkrojíme 8 velkých světlých listů, omyjeme je a na 1–2 minuty povaříme ve vroucí vodě, aby změkly. Po vyjmutí je zchladíme studenou vodou. Ve větší míse smícháme mleté maso s vejcem a strouhankou, osolíme a okořeníme a důkladně propracujeme. Masovou náplň rozdělíme na 8 dílů a pak klademe doprostřed kapustových listů, okraje zahneme dovnitř, srolujeme a převážeme nití. Závitky rovnáme do vymazané zapékací mísy a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C na 30 minut. Podáváme s bílým pečivem nebo s brambory.
Kapustový eintopf
- 500 g mletého hovězího masa, půl hlávky kapusty, 1 větší cibule, 2 mrkve, 500 ml vývaru, snítka hladkolisté petržele, 3 lžíce oleje, sůl a pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, kapustu zbavíme košťálu a nakrájíme na kousky, mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět cibulku, přidáme mleté maso a vařečkou jej rozdělíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Asi po 10 minutách, kdy maso za stálého míchání opékáme, přidáme nakrájenou mrkev, kapustu, podlijeme vývarem a asi 20 minut dusíme. Úplně nakonec posypeme nasekanou petrželí.
Zapečené kapustičky
- 500 g růžičkové kapusty, 250 ml smetany, 2 stroužky česneku, 100 g parmazánu, sůl, pepř
Kapustičky omyjeme, krátce povaříme v osolené vodě a ihned zchladíme. Vložíme do zapékací misky, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a posypeme nasekaným česnekem. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Pak vše zasypeme strouhaným parmazánem a necháme zapéct dozlatova.
Kapustový salát
- Čtvrt hlávky kapusty, 1 velká mrkev, 1 cibule, 1 bílá paprika, lžička soli, 3 lžíce vinného octa, 2 lžíce cukru, 2 lžíce olivového oleje, pepř
Z kapusty vykrojíme košťál a nakrájíme ji na jemné proužky, mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme, cibuli oloupeme, papriku očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V misce prošleháme olej, ocet, sůl, pepř, cukr a promícháme se zeleninou.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock