Recepty z dovolené

Foto: Shutterstock

Když teplo letních večerů připomíná přímořskou atmosféru, můžeme si venkovní posezení ještě více zpříjemnit přípravou známých specialit z oblasti Středomoří.

Foto: Shutterstock

Grilované souvlaki

500 g vepřového masa, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce červeného vinného octa, 2 stroužky česneku, 2 lžičky oregana, 1 lžička tymiánu, 1 lžička soli, půl lžičky pepře

Maso nakrájíme na malé kousky. Pak si připravíme marinádu smícháním ostatních ingrediencí s nasekanými bylinkami a prolisovaným česnekem. Kousky masa naložíme nejméně na čtyři hodiny, nejlépe však přes noc. Nakonec je napíchneme na špejli a ogrilujeme ze všech stran. Podáváme se salátem tzatziki a opečeným pita chlebem.

Foto: Shutterstock

Slávky na víně

1 kg slávek, 200 ml suchého bílého vína, 1 šalotka, 60 g másla, hrst nasekané hladkolisté petržele, 1 lžíce citronové šťávy a citron na dochucení, sůl, čerstvě mletý pepř

Slávky očistíme a důkladně propláchneme. Jsou-li některé otevřené, je nutné je vyhodit. Ostatní vložíme na deset minut do větší mísy s ledovou vodou. Mezitím nasekáme petržel, oloupeme a nakrájíme šalotku. Potom v kastrolu rozpustíme polovinu másla, necháme na něm zesklovatět šalotku a přidáme polovinu petržele. Přisypeme mušle a asi po půl minutě podlijeme vínem. Opepříme, zakryjeme pokličkou a dusíme dvě až tři minuty. Pak přilijeme 50 ml horké vody, promícháme a další dvě minuty podusíme. Hotové slávky odstavíme z plotny a ty, které se neotevřely, vyhodíme. Podle chuti dosolíme, zakapeme citrónovou šťávou, vmícháme zbylé máslo a petržel. Podáváme s bílým pečivem.

Foto: Shutterstock

Špagety alla puttanesca

400 g špaget, 400 g krájených konzervovaných rajčat, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 80 g černých oliv bez pecky, 30 g kaparů v soli, 2 ančovičky v oleji, 1 feferonka, 1 stroužek česneku, 1 lžička oregana, svazek petrželky, sůl, pepř, parmazán podle chuti

Kapary propláchneme a necháme okapat. Ančovičky nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek, pokrájenou feferonku, ančovičky, kapary, olivy a za stálého míchání asi minutu opékáme. Potom přidáme rajčata, oregano, sůl a pepř a na mírném ohni necháme 15 minut vařit. Mezitím připravíme těstoviny podle návodu na obalu. Když jsou hotové, smícháme je s omáčkou, posypeme nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem a podáváme.

Foto: Shutterstock

Řecký salát

3 zralá rajčata, 1 okurka, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 50 g černých oliv bez pecek, 100 ml extra panenského olivového oleje, 150 g sýru feta nakrájeného na kostičky, 2 lžičky sušeného oregana nebo větvička čerstvého, bílý vinný ocet, sůl

Rajčata a okurky rozkrájíme na kousky. Papriku rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na širší proužky. Cibuli oloupeme a nasekáme na půlkolečka. Všechnu zeleninu promícháme, přidáme olivy, osolíme, posypeme oreganem, zakapeme olivovým olejem a vinným octem. Navrch dáme kostičky sýru feta. Podáváme s bílým pečivem.

Foto: Shutterstock

Churros

300 ml plnotučného mléka, 60 g másla, 20 g cukru, špetka soli, 140 g hladké mouky, 3 vejce, 1 litr rostlinného oleje, skořicový cukr na obalení
Čokoláda k podávání: 250 ml smetany ke šlehání, 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa

Do rendlíku dáme mléko, máslo, cukr, špetku soli a na středním plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Do vroucí směsi přidáme mouku, plotýnku vypneme a těsto několik minut neustále mícháme. Přendáme je do mísy, necháme přibližně 5 minut chladnout. Mezitím si připravíme krémovou čokoládu. Do malého kastrůlku vlijeme smetanu, přivedeme ji k varu a přidáme nalámanou čokoládu. Když se kousky čokolády rozpustí, vymícháme ji dohladka. Pak pokračujeme s těstem. Za pomoci ručního šlehače do něj postupně zapracujeme vejce. V hrnci rozpálíme litr oleje. Těsto vložíme do zdobicího sáčku se širší ozdobnou špičkou. Do horkého oleje vytlačujeme proužky těsta a smažíme je dozlatova. Po vyjmutí je necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru. Podáváme teplé.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Recepty z dovolené