Recepty s ovesnými vločkami
Ovesné vločky jsou nedílnou součástí zdravé stravy a nabízejí široké možnosti využití v kuchyni. Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, což z nich dělá ideální volbu pro posílení imunity a udržení zdravé hladiny energie.
Jablečný crumble
- Náplň: 8 jablek, 50 g cukru, 2 lžičky mleté skořice, máslo na vymazání formy
Drobenka: 150 g ovesných vloček, 150 g hladké mouky, 120 g másla, 100 g cukru
Zapneme troubu na 200 °C. Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na plátky nebo kostičky. V míse je promícháme s cukrem, skořicí a rozprostřeme do formy vymazané máslem. Vločky s moukou a cukrem rukama zpracujeme s nakrájeným máslem na drobenku, kterou navrstvíme na jablka. Vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut dozlatova.
Čokoládové sušenky
- 100 g ovesných vloček, 100 g hladké mouky, 30 g cukru, 60 g másla, 1 lžička vanilkového extraktu, půl lžičky jedlé sody, 1 vejce, špetka soli, 40 g čokoládových čoček nebo nasekané čokolády
Troubu zapneme na 180 °C a vyložíme plech papírem na pečení. Nejprve vsypeme do mísy ovesné vločky, mouku, cukr, jedlou sodu a špetku soli. Přidáme změklé máslo, vejce a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody. Nakonec zapracujeme kousky čokolády a z těsta tvarujeme malé kuličky, které klademe na plech. Pečeme 10–12 minut.
Chlebíček s rozmarýnem
- 250 g ovesných vloček, 125 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g semínek (například slunečnicová semínka, dýňová semínka, sezamová semínka), 15 g chia semínek, 15 g lněných semínek, 10 g jedlé sody, 5 g soli, 30 ml olivového oleje, 10 g medu, 250 ml vody, lžička sušeného rozmarýnu
V míse smícháme všechny suché ingredience, do směsi přidáme olivový olej, med a vodu a dobře promícháme. Těsto vlijeme do podlouhlé formy vyložené pečicím papírem, uhladíme povrch a posypeme jej ovesnými vločkami. Pečeme asi 45 minut a po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na mřížce. Chlebíček skvěle chutná s různými druhy sýrů.
Bezmasé karbanátky
- 1 šálek suchých ovesných vloček, 1 šálek uvařené červené čočky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 vejce, půl šálku strouhanky, hrst nasekané petrželové natě, 1 lžička mleté papriky, půl lžičky mletého kmínu, sůl, pepř, olivový olej na smažení
Smícháme ovesné vločky, vychladlou vařenou čočku, vejce, najemno nasekanou cibuli, utřený česnek, strouhanku, petrželovou nať, mletou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme a rukama z ní vytvarujeme placičky. Opečeme je na olivovém oleji z obou stran dozlatova.
Kaše s ořechy a medem
- 200 g ovesných vloček, 400 ml mléka, 2 lžíce medu, 100 g nasekaných lískových ořechů, javorový sirup, 100 g kakaové granoly, špetka soli
Ovesné vločky vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli, dochutíme medem, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do požadované konzistence. Je-li kaše příliš hustá, můžeme ji podlít trochou vody. Hotovou kaši rozdělíme do misek nebo šálků, zakapeme javorovým sirupem a posypeme granolou a nasekanými ořechy.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock