Recepty s králičím masem
Králičí maso je zdrojem snadno stravitelných bílkovin a zároveň obsahuje málo tuku i cholesterolu. Kromě toho je ale také vyhledávanou pochoutkou a připravit jej lze na mnoho způsobů.
Králík v rajčatové omáčce
- porcované králičí maso, 4 cibule, 5 zralých rajčat, 100 ml bílého vína, 5 stroužků česneku, 5 lžic oleje, snítka tymiánu, sůl, pepř
Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a zprudka na něm ze všech stran orestujeme maso. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osolíme, opepříme, necháme zesklovatět a podlijeme vínem. Asi po půl hodině přidáme loupaná nakrájená rajčata, tymián a dále dusíme, dokud maso nezměkne. Pokud je omáčka kyselejší, můžeme ji podle chuti dosladit.
Králík na houbách
- 1 naporcovaný králík, 500 g žampionů, 100 g másla, 250 ml smetany ke šlehání, 250 ml vývaru, lžička bramborového škrobu, tymián, sůl, pepř
V pekáči rozpustíme máslo a orestujeme na něm osolené a opepřené porce masa. Posypeme tymiánem, přidáme očištěné a nakrájené žampiony, podlijeme trochou vody a zakryté pečeme na 200 °C, dokud maso není měkké, mezitím podle potřeby podléváme. Pak maso vyjmeme stranou (necháme jej na teplém místě) a výpek i se žampiony přelijeme do hrnce. Zalijeme vývarem, přidáme smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Na závěr omáčku zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným v malém množství vody a podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
Králík na česneku
- 1 naporcovaný králík, 100 g sádla, 8 stroužků česneku, sůl
Troubu předehřejeme na 150 °C. Pekáč pečlivě vymažeme sádlem, do něj vložíme očištěné a naporcované maso, osolíme. Oloupaný česnek prolisujeme a důkladně jej vetřeme do masa. Pekáč vložíme do trouby a pozvolna pečeme asi 2,5 hodiny, podle potřeby i více. Během pečení maso podléváme a obracíme, aby se opeklo ze všech stran dozlatova. Podáváme s bramborovými knedlíky a špenátem nebo kysaným zelím.
Paštika z králičích jater
- 500 g králičích jater, 180 g másla, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu, 100 ml bílého vína, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, čerstvě mletý pepř
Játra očistíme, odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme asi 1/3 másla, necháme na něm zesklovatět cibulku, přidáme prolisovaný česnek a nakonec ze všech stran opečeme játra. Podlijeme vínem, přidáme tymián, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se neodpaří tekutina. Potom zalijeme smetanou a ještě chvíli vaříme, dokud smetana nezačne houstnout. Vše pak přelijeme do vysoké nádoby, přidáme lžíci másla a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké konzistence. Hotovou paštiku přendáme do skleniček a povrch přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.
Králík v hořčičné omáčce
- 1 naporcovaný králík, 150 g slaniny, 5 stroužků česneku, bobkový list, tymián, pepř, 150 ml vývaru, 3 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžíce medu, 50 ml smetany, citrónová šťáva, sůl
Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso z králíka osolíme, opepříme a vložíme do připraveného pekáčku. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, bobkový list, podlijeme trochou vody, zakryjeme alobalem nebo poklicí a pečeme doměkka. Před koncem pečení si stranou připravíme hořčičnou omáčku. V misce smícháme vývar, hořčici, med, citrónovou šťávu a sůl, metličkou promícháme a přilijeme k masu. Pak ještě asi na 20 minut vložíme pekáč do trouby.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock