Recepty pro velikonoční stůl
Velikonoce jsou za dveřmi a vy přemýšlíte, jakou dobrotou překvapit vaše děti nebo uctít hosty? Přinášíme vám 2 rychlé recepty, díky kterým pohostíte během chvilky rodinu i přátele a vytvoříte dokonalou velikonoční tabuli.
Plněná kuřátka
Udělejte radost vašim dětem a vyrobte vajíčková kuřátka – nejen že výborně chutnají, ale i roztomile vypadají. Navíc při jejich výrobě skvěle využijete získanou koledu.
12 ks vajec, 100 ml Poctivé majonézy Vitana, 2 ks jarní cibulky, sůl a pepř, 2 lžičky hořčice, na ozdobu 1 ks mrkve, 1 balení celého černého pepře
Nejprve uvařte vejce natvrdo. Pak je oloupejte, odkrojte vrchní třetinu a vyndejte žloutky; ty si odložte na později. Aby vajíčka mohla rovně stát, odkrojte malý kousek ze spodní části. Vedle v misce rozmačkejte vidličkou žloutky, přidejte pokrájenou cibulku, podle chuti pepř a sůl, ještě kvalitní majonézu a vše důkladně promíchejte. Vzniklou směsí plňte vajíčka zbavená žloutků (můžete využít zdobicí sáček) a potom je opatrně přiklopte vrchním dílem. Pak už jen zbývá vajíčka dozdobit. Z mrkve vykrojte zobáčky, kuličky pepře použijte jako oči a roztomilá kuřátka jsou na světě!
Velikonoční tlačenka
Už dávno neplatí, že zvýšený cholesterol v krvi způsobuje i nadměrná konzumace vajec. Tento mýtus klidně zapomeňte a neváhejte hojnou koledu zpracovat do posledního vajíčka. Připravte si velikonoční tlačenku z vajec a spousty zeleniny.
1 sklenice zeleninové směsi v kořeněném sladkokyselém nálevu, 6 ks vařených vajec, 1 kostka zeleninového bujónu Vitana, 1 balení želatiny na sladké i slané Vitana, 1 ks cibule, 2 ks sterilovaných okurek, 1 ks papriky, 240 ml Poctivé majonézy Vitana
Zeleninovou směs sceďte, vysypte do mísy a nálev si uchovejte. Následně přidejte na kostičky nakrájená vejce a nadrobno nasekanou cibuli, papriku a okurku. Poté přidejte sklenici poctivé majonézy a vše důkladně promíchejte.
Nálev, který vám zbyl, doplníte vodou do 300 ml a tekutinu rozdělíte na dvě části. V jedné povaříte kostku bujónu Vitana. Do druhé přidáte želatinu a za stálého míchání ji zahříváte, dokud se zcela nerozpustí. Tekutinu s želatinou necháte několik minut zchladnout a poté smícháte s vývarem z masoxu a připravenou směsí se zeleninou. Formu, do které budete hmotu nalévat, vyložte potravinářskou fólií. Poté nechte vzniklou tlačenku minimálně po dobu tří hodin v lednici ztuhnout a následně ji opatrně vyklopte z formy na tác. Dozdobte dle vlastní fantazie.
TEXT: REDAKCE
FOTO: VITANA