U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Rajče se dožívá uznání
Kategorie: Kuchyně | Autor: JR
Stále se dozvídáme nové a nové informace o tom, jak která rostlina a její plody blahodárně působí na lidský organismus. V nedávné době rozvířila hladinu zpráva vědců z Kalmanos Cancer Institut v Detroitu, že rajská jablíčka mohou zabránit vzniku rakoviny, nebo ji alespoň omezit. Tuto schopnost prý plodům dodává látka jménem lycopin. Vědci testovali vzorek mužů, kteří trpěli rakovinou prostaty a jejich zdravotní stav vypadal na nutnou operaci. Měsíc před ní však lékaři nemocným podávali dávky lycopinu, které množstvím odpovídaly konzumaci zhruba půl kilogramu rajčat denně. Při předoperačním vyšetření zjistili, že nemocné buňky zmizely a bujení se zastavilo. O této schopnosti rajčat se spekulovalo už dávno a stále nedává vědcům spát. Například v roce 1995 Harvardova univerzita při experimentu prováděném na dobrovolnících dospěla k názoru, že kdo konzumuje pravidelně rajská jablíčka, snižuje si tím téměř o polovinu riziko, že dostane rakovinu.