U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Prožitek s kávou

Kategorie: Volný čas | Autor: IT

Bez šálku kávy si většina z nás nedovede chvíle oddechu nebo naopak pracovního vypětí vůbec představit. Jaký druh kávy si vybrat a jak jej připravit, abychom měli co největší požitek?

Základní odrůdy kávy jsou dvě – Arabica a Robusta. Arabica má jemnou, lahodnou chuť a obsahuje 1,2 – 1,5 % kofeinu, Robusta se vyznačuje výraznou dřevitou chutí, je méně aromatická a má 2 – 2,3 % kofeinu. Za kvalitnější se považuje Arabica. Výsledná chuť koupené kávy záleží na místě, podmínkách a způsobu pěstování i sklizně, na pražení a samozřejmě na vybraných druzích, ze kterých je kávová směs namíchána. Co můžeme ovlivnit my, je způsob uchovávání a přípravy kávy.

Uchování otevřené kávy: ponechat v původním obalu, pevně zavřít, vložit do sklenice se zabroušeným hrdlem nebo do vzduchotěsné plechové dózy a uložit v chladu (v chladničce). Důvod: káva obsahuje až 15 % tuků a olejů, které mohou žluknout, snadno také nasaje jiné pachy.

Podle způsobu přípravy kávy volíme stupeň pražení a mletí. Světle pražená káva je hodně aromatická, vhodná pro přípravu filtrovaných káv, oblíbená je ve Skandinávii. Ve střední Evropě se obvykle používá středně pražená káva na spařovanou (tureckou) kávu, tmavě pražená na espreso i na spařovanou kávu. Jemně mletá je vhodná na tureckou kávu, středně mletá na espreso.

Velkou oblibu si získala instantní káva (připomíná espreso) – pro jednoduchou přípravu bez potřeby speciálních přístrojů a nádobí. Světle hnědé větší krystalky jsou kvalitnější než tmavé, spečené hrudky. Tu “svou” kávu si ovšem musí každý najít sám.

DRUHY KÁVY

Turecká káva Mletá káva, cukr a voda se smíchají, přivedou k varu. Když se objeví pěna, odstaví se a zamíchá. Opět se zahřeje až k pěně. Krátce se povaří a odstaví. Do šálku se dá trochu pěny, pak se zalije kávou. Během minuty se směs usadí.

Espreso Na přípravu je potřeba přístroj na espreso. Pro nápoj je typická hustá pěna oříškové barvy. Podává se bez mléka, v malých šálcích.

Překapávaná káva Káva filtrovaná v kávovaru přes jemné sítko nebo papírový filtr. Podává se ve větších šálcích.

Cappuccino Směs 1/3 espresa, 1/3 horkého mléka, 1/3 mléčné pěny. Podává se ve velkém šálku o 120 až 200 ml.

Café Créme Espreso zdobené mléčnou pěnou.

Café au lait Espreso a horké mléko, servíruje se ve velkém šálku bez ucha.

Latte macchiato Do poloviny sklenice se nalije vařící zpěněné mléko, navrch pak espreso. Nemíchá se. Lze zdobit šlehačkou. Podává se ve sklenici.

A na závěr jeden nevšední kávový recept:

Davidoff Café “Letní vášeň” 10 cl vychlazené instantní kávy (např. kvalitní Davidoff Café Fine Aroma), 4 cl vaječného koňaku a 4 cl ananasového džusu promícháme v šejkru a podáváme na ledu.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO JOVAN DEZORT A DAVIDOFF

Prožitek s kávou