U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Příprava rýže
Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO čeř a archiv autora
Umíte rýži správně připravit? Víte, který druh rýže použít k přípravě toho či onoho pokrmu?
Základní druhy rýže:
dlouhozrnná se hodí jako příloha a pro přípravu pokrmů indické a indonéské kuchyně – oválná, která se více slepuje, vyhovuje čínské a japonské kuchyni, pro přípravu kaší, nákypů a rizota – indiánská neboli planá není ve skutečnosti pravou rýží, jsou to semena severoamerické vodní trávy. Je drahá, většinou se míchá s dlouhozrnnou bílou rýží a používá se jako příloha nebo do salátů.
Rýže se připravuje:
* vařením ve vodě (v Číně v pařáku). Uvařená rýže se scedí;
* dušením, kdy se veškerá tekutina vsákne do rýže. Dáváme 2 díly vody na 1 díl rýže.
Rýže se má před přípravou dobře proprat ve studené vodě, aby se odstranil přebytečný škrob. Indové potom ještě rýži 1/2 hodiny máčejí. Zrnka rýže, nasáklá vodou ještě před vařením, se nebudou lepit.
Také můžeme rýži předem osmahnout na tuku. Zrnka se obalí tukem a zprůsvitní. Je to ideální způsob při přípravě rizota. Celozrnná rýže (natural) se vaří až o 20 minut déle než běžná loupaná rýže.