U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
PŘÍMÝ VÝSEV nebo předpěstování?
Kategorie: Zahrada | Autor: rb
Abychom nezapomněli zasít včas nějakou zeleninu, která je určena pouze k předpěstování, anebo jí tento způsob setí a přesazování prospívá, připomeňme si včas druhy, které to vyžadují.
Nejranější porci vitamínů ze zahrádky sklízejí ti, kdož mají skleník, fóliovník nebo pařeniště. Do nich se vysazuje jen předpěstovaná sadba. První je hlávkový salát a po něm okurky, eventuálně rajčata a papriky, tedy teplomilné druhy, které se nikdy přímo nevysévají. Rozdělme si tedy jednotlivé druhy zelenin podle převládající vhodnosti výsevu: Pouze pro předpěstování se hodí: celer, chřest, lilek, meloun, paprika, pažitka, pór a rajče. Předpěstování i přímý výsev vyhovuje: brokolici, cibuli kuchyňské, čekance hlávkové, kadeřávku, kapustě hlávkové i růžičkové, kedlubnu, kukuřici, květáku, okurce, salátu, tuřínu, tykvi a pekingskému zelí. Pouze přímý výsev vyžadují: bob, cibule sečka, čekanka k rychlení, černý kořen, fazol, fenykl, hrách, mangold, mrkev, pastinák, petržel, polníček, ředkev a ředkvička, řepa salátová, řeřicha, špenát a vodnice. Podle tabulky si můžeme spočítat, kdy je třeba zasít semena některých zelenin, abychom je na záhon vysázeli v optimálním termínu.
Druh zeleniny pro předpěstování
počet dnů růstu sadby termín výsadby
rané bílé hlávkové zelí, květák, brokolice 45 – 55
25. duben až 5. květen
bílé hlávkové zelí polopozdní a pozdní 35 – 40
25. květen až 5. červen
červené hlávkové zelí
35 – 40
15. květen až 25. květen
celer
50 – 60
15. květen až 15. červen
pór
50 – 60
15. březen až 15. duben
lilek
60 – 70
15. květen až 30. červen
cukety, patizony, tykve
25 – 30
15. květen až 30. květen
okurky
20 – 25
po 15. květnu
papriky
75 – 85
po 15. květnu
rajčata
55 – 65
po 15. květnu