Při zazimování chalupy nevynechejte spotřebiče
Podzimní listí a první mrazy jsou předzvěstí povinností, které s příchodem zimy čekají na všechny chalupáře. Využíváte-li rekreační objekt pouze sezónně a vaše spotřebiče do jara „hibernují“, je potřeba je pečlivě zazimovat. Vyhnete se tak poškození spotřebičů, prasklému potrubí a následnému vytopení.
Jak připravit spotřebiče na zimní odpočinek?
Spotřebiče dostupné na našem trhu nejsou uzpůsobeny pro fungování a pobyt v extrémních podmínkách, ať už jsou to příliš vysoké, nebo nízké teploty. To je častý problém chat či chalup, kde v zimě nezřídka klesne teplota i pod bod mrazu. To obecně spotřebičům škodí. Pavel Šramota, produktový manažer značky Philco, radí: „Ačkoli je základním pravidlem spotřebiče odpojit od vody a elektřiny, každý ze spotřebičů má jistá specifika v údržbě. Nejhůře jsou na tom spotřebiče, které pracují s vodou jako třeba myčky nádobí nebo pračky.“
Vypusťte vodu z myčky
Myčky nádobí jsou pro svou praktičnost velmi oblíbené, proto se stále častěji pořizují i na chalupy. Jsou však nejvíc náchylné na údržbu hlavně tam, kde klesá teplota pod bod mrazu. Zmrzne-li zbytková voda v trubicích, napáchá značné škody. Myčku tedy nejdříve důkladně umyjte a vyčistěte filtry. Poté z hadic vypusťte zbytkovou vodu, odpojte ji od přívodu vody a elektřiny. Nádrž se solí úplně naplňte a ve finále vyjměte filtr na dně myčky a pomocí houbičky odsajte vodu z odpadní nádrže. Dvířka nechejte pootevřená, zamezíte tak nežádoucím pachům uvnitř myčky.
Co potřebuje pračka
Pračky a kombinované pračky se sušičkou jsou dalšími spotřebiči, které pro svůj provoz potřebují vodu. Nezbytné je z pračky před zimou vypustit vodu z hadic, vyčistit filtr a důkladně otřít.
„Dále pračku odpojte od přívodu elektřiny i vody současně, radí Pavel Šramota a vysvětluje, že většina moderních praček a také myček nádobí jsou vybaveny funkcí proti vyplavení tzv. Aquastop. Odpojíte-li spotřebiče od elektrické energie, ale zapomenete na vodu, nemá se v případě poruchy jak Aquastop aktivovat a dojde k vyplavení obytného objektu.“
Nezapomeňte na chladničku a mrazák
Už při nákupu chladničky na chalupu bychom měli zohlednit její klimatickou třídu, nejlépe třídu SN, jejíž hranice provozu se pohybuje mezi 10 až 38 °C. To znamená, že v tomto rozmezí bude spotřebič pracovat správně. Klesne-li teplota pod úroveň její klimatické třídy, spotřebič přestane pracovat a potraviny ponechané uvnitř se zkazí. Po dobu delší nepřítomnosti odpojte chladničku od přívodu elektrické energie, vyčistěte ji a nechejte dveře pootevřené.
Ani samostatné mrazáky nejsou na chalupách žádnou výjimkou, hlavně z důvodu hojné úrody a potřeby uskladnění. Jenže i takový mrazák bude mít potíže pracovat při minusových teplotách. Klesnou-li teploty pod 0 °C, může mrazák přestat pracovat anebo se poškodí jeho části. Značka PHILCO připravuje řadu mrazáků, které budou bez problémů fungovat i při teplotě -15 ˚C. Pokud však takový mrazák nemáte, vyprázdněte ho, odpojte ze sítě, důkladně vyčistěte a nechejte pootevřený.
Odpojte je ze sítě
Co s malými spotřebiči? Rychlovarné konvice, topinkovače a sendvičovače zpříjemňují pobyt na chalupách. Žádný z těchto spotřebičů nenechávejte zapnutý ve zdroji elektrické energie. Odpojte je, vylijte z nich vodu, otřete a případně uložte na místo, kde se vyhnete prachu. Tuk a prach například v toustovači dá při odstraňování zabrat.
TEXT: REDAKCE
FOTO: SHUTTERSTOCK