U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Překvapivě jednoduchá cesta ke zdraví
Kategorie: Volný čas | Autor:
Vzhledem k tomu, že nás před časem pronásledoval reklamní slogan “Mléko ničím nenahradíš”, někteří z nás pojali k tomuto nápoji odpor. Jsou tací, jimž sladké mléko skutečně nedělá dobře, řešení je však jednoduché: pijte zakysané!
Probiotické mikroorganizmy, které zakysávají mléko, totiž mohou mít překvapivě výrazný vliv na naše zdraví. Osídlením našeho trávicího ústrojí zde vytvářejí mírně kyselé prostředí a brání rozvoji hnilobných mikroorganizmů. Tím chrání střevní sliznici před poškozením a znesnadňují tvorbu a vstřebávání toxických látek. Je prokázáno, že jejich přítomnost zde výrazně snižuje riziko rakoviny, především rakoviny tlustého střeva. Tím, že chrání a zároveň regenerují střevní sliznici, zvyšují její resorpční (vstřebávací) schopnost, což je důležité zejména u starších lidí, u nichž tato funkce značně klesá. Zmíněné mikroorganizmy rovněž zvyšují průchod vitaminů a minerálních látek do krevního oběhu, upravují trávení, brání nadýmání, zácpě i průjmům, čistí střeva a celý organizmus. Působí také preventivně proti gynekologickým zánětům, zejména zánětům kvasinkového a plísňového typu. Je dokázáno, že oddalují stárnutí, např. zlepšují stav pokožky. Ve spojení s fosfolipidy a lecitinem působí mikroorganizmy v zakysaných mléčných výrobcích preventivně proti vysokému krevnímu tlaku a vysoké hladině cholesterolu. Obecně platí, že při pravidelné každodenní konzumaci pozitivně ovlivňují náš imunitní systém a zvyšují obranyschopnost organizmu, případně zkracují dobu rekonvalescence. “Ze zdravotního hlediska je u zakysaných mléčných výrobků velmi důležitý typ použi- tých zákysových kultur, případně doplnění výrobku rozpustnou vlákninou, vitaminy nebo vápníkem,” tvrdí RNDr. Ludmila Oliveriusová ze Společnosti pro výživu. “Většinou jsou fermentované mléčné výrobky zakysány směsí bakterií mléčného kvašení, k nimž patří například Lactobacillus acidophilus (LA), Bifidobacterium sp. (B), Streptococcus thermophilus (T), Pediococcus acidilactici (P), jogurtová kultura (Y), mezofilní aromatická kultura (M). Používají se velmi variabilně v kombinacích jednotlivých kmenů nebo kultur. Ze zdravotního hlediska je nejlepší konzumovat co nerůznorodější typy probiotických kultur. Zakysaná mléka a podmáslí obsahují probiotické kultury, kefíry aktivní bakterie mléčného kysání, probiotické kultury a ušlechtilou kvasinkovou kul- turu (na rozdíl od ostatních za- kysaných výrobků obsahují nepatrné množství alkoholu) a speciální zakysané mléčné výrobky jsou ještě často obohaceny o další látky. Například STEFIT Jihočeských mlékáren obsahuje na- víc Streptococcus thermophilus a oligofruktózu, která podporuje růst laktobacilů ve střevě, a tak ještě posiluje jejich účinek. ACTIMEL obsahuje jogurtovou kulturu a L. casei Imunitass(r), což je vlastně běžný Lactobacillus casei, přítomný i v zakysaném mléce a kefíru,” dodáva Ludmila Oliveriusová. Skutečnost, že zprofanovaný slogan vlastně platí, je pro nás jistě velmi příjemných sdělením. Tím spíš, že z tohoto pramene zdraví můžeme pít a přitom se finančně nezruinovat.
(Podle údajů Společnosti pro výživu)