Praktické podnosy
Podnos nám usnadní naservírovat občerstvení kdekoliv v domě i na zahradě, aniž bychom se museli do kuchyně neustále vracet pro talířky, hrnečky, kávu, moučník apod.
Na dostatečně velkém podnosu odneseme vše potřebné najednou, při větším počtu hostů maximálně na dvakrát. Správný podnos by měl být dostatečně velký na to, co na něm budeme nejčastěji přenášet. Protože nádobí a občerstvení něco váží, musí být i dostatečně pevný, stabilní a s uchy, která lze dobře a pevně držet.
Podnos mívá nejčastěji tvar obdélníku, někdy oválu – takový udržíme i plně naložený ve stabilní poloze. Čtvercový nebo kulatý tvar je při plném zatížení vratší, je proto vhodný spíše na menší podnosy s lehčím nádobím. Praktické jsou několik centimetrů vysoké boky (mohou být kolmé i sešikmené ven), které případně zadrží klouzající nádobí.
Podnosy jsou nejčastěji dřevěné, s různou povrchovou úpravou. Dřevu lze ponechat přírodní barevnost, nebo dostane nátěr s patinou, může být i vesele barevné, s potiskem nebo namalovaným obrázkem. Někdy se na dno aranžují různé drobnosti, které se překryjí sklem.
Podnosy mohou být i v kombinaci dřevokov, někdy také plechové – s pozinkovaným nebo barevným povrchem. Pletené z přírodních materiálů jsou pěkné, ale nemají dokonale rovné dno, nehodí se proto pro přenášení drobných šálků ani skleniček. Výhodou plastových je zas to, že jsou lehké, mohou být pěkně pestré a snadno se udržují.
www.almara-shop.cz, www.bellarose.cz, www.ikea.cz
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: PAVEL VESELÝ, ARCHIV FIREM A SHUTTERSTOCK