U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pozdrav ze Skandinávie
Kategorie: Víkend | Autor: JA
Skandinávci jsou nejen výborní rybolovci, ale pokrmy z ryb dokáží i velmi chutně zpracovat. Proč tedy nevyzkoušet jednu specialitu z Norska. Jedná se o sytou rybí polévku, která může zpestřit náš na ryby tak chudý jídelníček. Hlavu kapra, odřezky z ryby a asi 20 dkg rybího masa dáme do 1 a 1/2 litru studené vody, přivedeme ji do varu a rybu v ní při velmi, ale opravdu velmi mírné teplotě vaříme asi 2 hodiny. Poté scedíme. V jiném hrnci rozpustíme zhruba 5 dkg másla, do něhož přidáme na tenká kolečka nakrájený 1 pórek. Ten dusíme asi 5 minut a poté zaprášíme lžící hladké mouky. Jakmile mouka s pórkem začnou pěnit, přidáváme postupně přecezený rybí vývar. Stále musíme míchat, aby se nám netvořily žmolky. Jakmile se nám podaří tekutinu hladce vymíchat, přidáme do ní 2 na tenké plátky nakrájené mrkve, 2 lžíce nadrobno nakrájeného celeru a trochu osolíme. Vaříme tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Těsně před podáváním ušleháme 2 žloutky, do kterých vmícháme 2 lžíce kysané smetany nebo jogurtu. Ty dáme do polévkové mísy a přelijeme vařícím rybím vývarem se zeleninou. Činíme tak postupně a pilně přitom mícháme, aby se polévka se žloutky a smetanou dobře promísila.