U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

POTRAVINY JAKO LÉKY

Kategorie: Zdraví | Autor: Bohumil Ždichynec

ZDRAVÍ

Při zvyšování odolnosti těla hraje výživa významnou roli. Tato nezlomná pravda je sice již notoricky známá, ale jen hrstka lidí se jí řídí. Zrniny, luštěniny, brambory, přírodní rýže a zelenina by měly být hlavní součástí stravy, přitom však stojí kdesi na okraji. Podívejme se proto dnes na některé potraviny z medicínského hlediska. Třeba taková sója. Obsahuje potřebné spektrum aminokyselin, tedy základních stavebních kamenů bílkovin, takže tělo pak nepostrádá živočišné bílkoviny obsažené v masu. Kromě toho obsahuje itolik potřebnou vlákninu. Pokud sóju pravidelně konzumuje, například v podobě různých druhů polotovarů, dochází k zlepšování látkové přeměny a snížení obsahu nebezpečných tuků v krvi. Alespoň jednou týdně je dobré zařadit do jídelníčku mořskou rybu (pokud možno v neobalované úpravě). Syrovou zeleninu a čerstvé ovoce bychom si neměli odepřít žádný den a sladkosti a bílé pečivo nahradit celozrnnými produkty nebo obilným müsli. Živočišné a rostlinné bílkoviny se mohou vhodně doplňovat. Pro jejich kombinování platí následující zásady: Brambory – s masem, rybou, mléčnými výrobky a vejcem. Luštěniny – se zrninami, vejcem, mléčnými výrobky nebo ořechy. Sójové maso – s drůbeží a červeným masem. Zrniny – s luštěninami, mléčnými výrobky nebo vejcem. Vynechte uzeniny, na chleba si dávejte častěji pomazánky připravené z rostlinných základů nebo pikantní tvaroh či netučný sýr. Vhodné jsou tzv. probiotické jogurty, které upravují rovnováhu mikrobiální flóry v tlustém střevě a mimo jiné zabraňují i vstřebávání nebezpečných toxinů. Saláty a další jídla je vhodné připravovat nejlépe s olejem slunečnicovým, kukuřičným a sojovým, protože obsahují vícenásobně nenasycené mastné kyseliny. Tímto způsobem lze příznivě ovlivnit i látkovou přeměnu mozkových buněk. Z výše uvedených důvodů je vhodná příprava jídel v mikrovlnné troubě, v různých fóliích na pečení, nádobí z nerez oceli či v teflonové pánvi, protože tyto technologické postupy umožňují snížit spotřebu živočišných tuků a v potravě uchovat biologicky důležité látky. Potraviny s protibakteriálními účinky mohou být účinnějším preventivním lékem, než si vůbec dokážeme představit. Mezi takové potraviny řadíme probiotické jogurty, rakytníkový čaj, zázvor, šalvěj, ze zeleniny pak zelí, kapustu, pažitku, česnek, z ovoce jablka, broskve, jahody, černý rybíz, borůvky, brusinky, angrešt, hrozny, citrononovou, grapefruitovou, pomerančovou a ananasovou šťávu. Doporučit lze i houby šii-také. Pohyb řasinek sliznice dýchacího ústrojí a uvolňování hlenu při nachlazení umožňují zejména pálivé a kořeněné byliny a zeleniny. Patří sem pálivá paprika, kari-koření, křen, česnek, hořčice, cibule, černý pepř a tymián. Takto zaměřenou stravu je vhodné doplnit přírodní inhalací ohřáté minerálky Mlýnský pramen, do které přidáme několik kapek mátové silice. Tato silice navíc pomáhá i při bolestech hlavy z únavy a při migréně. Strava, kterou dodáváte viru, jež se usadil ve vašem těle, může pomoci rozhodnout, zda se tento virus projeví či ne. Máte-li v těle dostatek zásob kyseliny listové, vitaminu B, E, C a selenu ze zelené listové zeleniny, luštěnin a sójového masa, dojde k potlačení viru. Při nedostatku kyseliny listové mají částečky dědičné hmoty, zvané chromozómy, větší sklon se “zlomit” ve svých křehkých místech. To virům umožňuje proklouznout do genetického materiálu zdravých buněk a podpořit změny, které předcházejí zánětu, degeneraci nebo rakovinotvornému bujení. Proti virům působí i živý (probiotický) jogurt, který podporuje činnost obranných, tzv. zabijáckých buněk, jež likvidují viry. K podpoře obranyschopnosti těla a v boji proti únavě se osvědčuje i Koenzym Q 10 v kombinaci s vitaminem E. Pomáhá uvolňovat okamžitě energii z buněčných elektráren, zvaných ribozómy. Potrava chrání i před nádory. Rychlejší pasáž střevem snižuje hromadění toxických látek v tlustém střevě a to má velký význam v prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva. Proto je důležité omezit ve stravě pečivo a výrobky z jemné mouky, uzeniny i tučné masové výrobky a naopak přidat tmavý chléb, zeleninu a ovoce. Tam, kde je určitá náchylnost k tomuto onemocnění v rodině, přidáváme tablety z citrusových plodů s multivitaminem, které působí jako “kartáč na střevo.” Zvýšený přívod vlákniny v potravě se doporučuje také v prevenci hemeroidů, žilních varixů, dny, Cronovy nemoci, infarktů, migrény, vysokého krevního tlaku, ledvinových kaménků, ale i rakoviny prsu. Pokud bychom denně přijímali ve stravě o 13 gramů vlákniny více, výskyt rakoviny tlustého střeva by v populaci poklesl o třetinu. Potraviny bohaté na vlákninu jsou především pšeničné otruby, zelenina, a z té zejména zelí, brokolice, květák, také luštěniny a ořechy. Zásada prevence zní: čím méně živočišných tuků a tmavého masa, tím lépe. Naše strava je v současné době na vlákninu stále chudá, což je zaviněno převážnou konzumací pšeničné mouky a nízkým přívodem ovoce a zeleniny. Potraviny bohaté na nerozpustnou vlákninu (například pektin v peckovinách a jablkách) zabraňují vzestupu krevního cukru hned po najedení, tím šetří inzulinotvorné ostrůvky a potažmo brání vzniku cukrovky. Ovoce a zelenina bohatá na klejopryskyřice a pektiny, snižuje obsah cholesterolu v krvi tím, že zvyšuje přeměnu cholesterolu v játrech na žlučové kyseliny a napomáhá jejich vyloučení z těla.

POTRAVINY JAKO LÉKY