U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
POKRMY Z HUB
Kategorie: Víkend | Autor: MAN
Zdravá linka české kuchyně
Jen málokde ve světě se houby těší takové popularitě jako u nás – nejen jejich konzumace, ale i samotný sběr. V posledních letech se hodně mluví o tom, že v lesních houbách se mohou shromažďovat zdraví škodlivé prvky, např. olovo, rtuť a kadmium. Houby také obsahují potenciálně karcinogenní látky. Na druhé straně jsou zdrojem draslíku a některých stopových prvků. Ale zjištěné hodnoty všech těchto látek – s přihlédnutím k běžné spotřebě hub u nás – jsou tak malé, že nemají na zdraví v podstatě žádný vliv. Hlavním přínosem hub v kuchyni je chuťové obohacení různých pokrmů. Kalorická hodnota hub je nízká, zvyšuje se však smažením.
Rady pro zdraví
* Používáme jen houby, které bezpečně známe, zdravé, nezapařené, bez plísní a červů.
* Houby jsou hůře stravitelné, proto při jejich přípravě nepoužíváme příliš tuku ani mnoho vajec.
* Před smažením klobouky hub namočíme na 10 minut do mléka – nenasáknou při smažení tolik tuku.
* Chuť houbové smaženice můžeme vylepšit přidáním na kousky pokrájeného sýra hermelín.
* Pokrmy z hub jíme pouze čerstvé, neohříváme je.
Jihočeská kulajda
300 g čerstvých hub, 4 velké brambory, 250 ml zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, kmín, sůl, kopr
Čerstvé houby povaříme ve vodě se solí a kmínem. Asi po 5 minutách varu přidáme k houbám oloupané a na kostky nakrájené brambory. Když jsou téměř měkké, rozmícháme ve smetaně mouku, vlijeme do polévky a povaříme. Porce polévky ozdobíme nakrájeným koprem.
Houbový guláš
asi 500 g čerstvých tvrdších hub, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 1 – 2 lžíce tvrdého nastrouhaného chleba, kousek bujónové kostky, 2 – 3 stroužky česneku, 1 – 2 lžičky mleté sladké a špetka pálivé papriky, papriková Vegeta, mletý kmín, majoránka, sůl
Houby nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme houby, poprášíme mletou paprikou, Vegetou, kmínem, majoránkou, osmahneme a podusíme, až houby pustí vlastní šťávu. Podlijeme vodou, přidáme kousek bujónové kostky, nastrouhaný chleba, prolisovaný česnek, osolíme a povaříme. Hotový guláš podáváme s vařenými brambory, jemnými knedlíky nebo s chlebem či pečivem. Na obměnu můžeme do guláše přidat na plátky pokrájená rajčata a nudličky papriky.
Taštičky z bramborového těsta s houbami
500 g vařených brambor, 1 vejce, asi 250 g hrubé mouky, sůl, rozehřáté máslo na polití
Náplň: asi 500 g čerstvých hub, 1 lžíce strouhanky nebo hrubé mouky, zelené natě, mletý kmín, koření Vegeta, sůl
Nejprve připravíme náplň. Houby nakrájíme na drobno a podusíme do měkka. Vmícháme pokrájené zelené natě, okořeníme, osolíme a promícháme. Předem uvařené brambory jemně nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme vláčné těsto. (Můžeme použít i bramborové těsto z “pytlíku”.) Vyválíme placku a tvořítkem nebo skleničkou vykrajujeme větší kolečka. Na každé navršíme houbovou náplň, kolečka v polovině přeložíme a okraje dobře stiskneme. Taštičky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 6 minut. Uvařené taštičky scedíme, pokapeme rozehřátým máslem a podáváme. Můžeme je posypat nasucho osmaženou strouhankou nebo nastrouhaným tvrdým sýrem.
Šumavský houbovec
5 rohlíků, asi 250 ml mléka, hrst sušených hub, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce rostlinného másla, 2 vejce, 2 lžíce krupice, 4 – 6 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, tuk na vymazání zapékací misky
Rohlíky nakrájíme na plátky, zalijeme mlékem a necháme rozmočit. Sušené, předem namočené houby scedíme, drobně pokrájíme a podusíme do měkka. Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Do rozmočených rohlíků zlehka vmícháme podušené houby, cibuli, vejce a krupici. Ochutíme utřeným česnekem, opepříme a pokropíme rozehřátým máslem. Těsto rozetřeme do tukem vymazané zapékací misky nebo pekáčku, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.