Pokrmy s vůní kokosu
Zatímco u nás je tradičně kokos spojen se sladkými pokrmy, v asijské kuchyni je základem pro řadu pikantních polévek a omáček, kde je skvěle doplňuje vůně exotického koření.
Domácí granola s kokosem
- 2 hrnky ovesných vloček, 1 hrnek kokosových chipsů, půl hrnku dýňových semínek, hrnek pekanových nebo vlašských ořechů, půl hrnku chia semínek, půl hrnku rozpuštěného kokosového oleje, půl hrnku tekutého medu nebo javorového sirupu, špetka soli
V misce si smícháme vločky, dýňová a chia semínka, nasekané ořechy a přidáme špetku soli a promícháme. V malém kastrůlku rozpustíme na mírném ohni kokosový tuk s medem nebo sirupem. Směsí přelijeme vločky a rukama smícháme. Směs dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut. Poté přidáme kokosové vločky a dopékáme dalších 10 minut. Zapečenou granolu necháme vychladnout. Skladovat ji můžeme v uzavíratelné sklenici asi po dobu dvou týdnů.
Polévka Tom Kha Gai
- 400 ml kuřecího vývaru, asi 5cm kousek zázvoru, 1 chilli paprička, 150 g kuřecích prsou nakrájených na nudličky, 150 g loupaných krevet, 600 ml kokosového mléka, 1 stonek citrónové trávy, 2 lžíce rybí omáčky, šťáva z půlky limetky, 1 lžíce třtinového cukru, hrst čerstvého koriandru, jarní cibulka
Do hrnce vlijeme vývar a asi polovinu kokosového mléka a přivedeme k varu. Přidáme oloupaný a jemně nakrájený zázvor, citrónovou trávu, polovinu chilli papričky, rybí omáčku a na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Pak vložíme kuřecí maso i krevety a vaříme ještě přibližně 10 minut. Přilijeme zbytek kokosového mléka, limetkovou šťávu, podle chuti dosolíme a přidáme třtinový cukr. Podáváme ozdobené nasekanou chilli papričkou, čerstvým koriandrem a jarní cibulkou.
Kuřecí prsa s kokosovou omáčkou
- 500 g kuřecích prsou, 100 g sušených rajčat, 1 plechovka kokosového mléka, hrst špenátových listů, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje (můžeme použít olej ze sušených rajčat), mleté chilli, sůl, pepř
Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí prsa omyjeme a očistíme, ze všech stran osolíme, opepříme a zprudka orestujeme v zapékacím hrnci. Zatímco maso opékáme dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, nakrájená sušená rajčata a mleté chilli. Podlijeme kokosovým mlékem, přisypeme omyté špenátové listy a vložíme přibližně na 20 minut do předehřáté trouby.
Kokosová bábovka
- 1 hrnek cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 2 hrnky hladké mouky, půl hrnku rostlinného oleje, 1 hrnek strouhaného kokosu, 3 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, sáček vanilkového cukru, máslo na vymazání formy, 3 lžíce strouhaného kokosu na vysypání, moučkový cukr
Nejprve důkladně vymažeme formu na bábovku máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Troubu zapneme na 180 °C. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem do pečiva, kokos a postupně přidáváme i ostatní ingredience a prošleháme v hladké těsto. To vlijeme do připravené formy a vložíme do trouby. Asi po 45 minutách zkusíme do těsta zapíchnout špejli. Pokud je po vytažení suchá, bábovku můžeme vyndat z trouby. Pokud ne, necháme ji ještě pár minut dopéct. Po vychladnutí bábovku vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Kokosové kuličky
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 180 g strouhaného kokosu, 150 g loupaných mandlí, strouhaný kokos na obalení kuliček
Slazené kondenzované mléko smícháme se strouhaným kokosem a rukama dobře prohněteme. Podle potřeby můžeme přidat další kokos, aby hmota byla kompaktní a dobře držela tvar. Necháme ji alespoň hodinu vychladit v lednici a pak z ní rukama tvarujeme kuličky, do jejichž středu vložíme jednu mandli. Kuličky pak obalíme v kokosu a dáme odležet do druhého dne.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock