U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si s Otakarem Litomiským
Kategorie: Volný čas | Autor: rb, foto archiv
zpěvákem skupiny Šlapeto
Prý je nejen zpěvákem, ale také maskotem a psychologem souboru, což lze přeložit i tak, že je veselá kopa. Má rád všechno, co se týká počátků 19. století. Sbírá staré kočárky, klobouky, košile, límce a další drobnosti. Rodinným klenotem však je Praga Piccolo, béžový kabriolet z roku 1938, který zdědil po dědovi. Kapela v něm dokonce přijela do centra naší “stověžaté” křtít zatím poslední album s názvem Aha, to je ta Praha. “První třetina minulého století je mi blízká i proto, že nebyla tak uspěchaná a vztahy mezi lidmi jaksi přehlednější, čistší. Je to zřejmé i ze starých úředních písemností, co mi zůstaly po dědovi. Jsou psané krasopisem a s úctou k adresátovi.” S radostí a úctou k adresátovi, tedy k návštěvníkovi pražské restaurace U inšpektóra (viz písnička Dejte mu zahrát, pane inšpektóre), píše Oťas v současné době i jídelní lístky. Stal se totiž spolutvůrcem image těchto příjemných prostor v Krakovské ulici 19, v nichž je vedle swingu a dixilandu k vidění a slyšení i živé Šlapeto a jeho staropražské písničky. Ptala jsem se tamního šéfkuchaře Vlastimila Veselého, co si Oťas z jeho jídelníčku vybírá nejčastěji. Prý smažené olomoucké tvarůžky (musí v trojobalu 2 x až 3 x “otočit” a prudce smažit,aby netekly) anebo plněný bramborák. V jídelníčku ovšem hledejte název:
Plněná cmunda, co v době zimní i letní je zaručeně nedietní
Připravíme ořez z kvalitního masa (roštěnce, svíčkové, vepřové pečeně), přidáme sůl, pepř, chilli, barbecju, rajský protlak a jemně krájenou osmaženou cibuli, podlijeme vývarem a krátce restujeme. Směsí plníme cmundu, připravenou klasicky z jemně strouhaných brambor, vajíček, hladké mouky, soli, česneku a majoránky.