U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si s jazzovým zpěvákem Laďou Kerndlem
Kategorie: Volný čas | Autor: rum, FOTO MARTIN MAŠÍN
Před dvěma roky nás pozval na svou chatu v lesích nedaleko Brna a doufejme, že už brzy vás provedeme rozlehlým statkem na Drahanské vysočině, který Laďa koupil polorozpadlý v dražbě a postupně ho rekonstruuje. Přestože strávil čtvrt století jako zpěvák a kytarista na americké výletní lodi, vědomosti ze strojírenské průmyslovky zcela nezapomněl a svůj moravský fortel neztratil. Práce rukama ho nesmírně baví. V což prý lze počítat občas i kuchařinu. Ze světa si přivezl spoustu zajímavých receptů. Tady jsou dva z nich.
Frango da Pucara
To je recept, který jsem získal od přátel v Manile. Kuře se nejdříve rozpůlí a dále rozseká na celkem 10 až 14 dílů. Pak nakrájím 2 rajčata, 2 velké zelené a červené papriky, 2 cibule, 2 palice česneku, 2 bobkové listy. Všechno navrstvím do jednoho hrnce, mírně osolím, opepřím a podliju vodou. Vše se dusí do měkka, asi tři čtvrtě hodiny až hodinu. Když je směs tak napůl měkká, přidám ještě 2 krájené brambory i se slupkou. Občas je třeba směs odškrábnout ode dna a podle potřeby dolít vodu. Chutná nejlíp s bílým chlebem, bagetou a bílým vínem.
Bavorské brambory
Jsou báječné jako příloha, ale i jako samostatné jídlo. Brambory neloupu, jen očistím a nakrájím na měsíčky (8 dílů z jedné). Pak je vrhnu na pekáč, v němž se rozehřívá lžíce sádla, posypu je solí, kmínem a sladkou paprikou a odkryté dozlatova upeču. Pak je jen sešoupnu do mísy, promíchám s palicí rozdrceného česneku a posypu sekanou petrželkou. Občas si tu pochoutku ještě vylepším rozškvařeným špekem nebo špetkou majoránky.