U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si s Jaroslavem Vaňkem
Kategorie: Vaříme | Autor: HČ
lékařem – psychiatrem, psychoanalytikem a sexuologem
I dobré jídlo v milé společnosti může být lékem na duši. To pan doktor Vaněk dobře ví, a snad právě proto se s takovou láskou a invencí věnuje ivaření. Začátkem devadesátých let mu dokonce knižně vyšla velmi zajímavá kuchařka nesoucí název S pánví po světě. Název hezký, ale svým způsobem paradoxní, pokud poodhalíme původ jejího vzniku. V dobách minulých bylo pro Jaroslava Vaňka cestování spíše snem než skutečností. Proto doma s podobně “potrefenými” přáteli pořádal pravidelné kulinářské večírky, při nichž se alespoň u pražského jídelního stolu dala navodit atmosféra dálek – stačilo přivřít oči, přivonět a fantazie vykonala své. Byl to ventil z marasmu. Patřičných cizokrajných ingrediencí bylo však tehdy na našem trhu poskrovnu, a tak Jaroslav Vaněk improvizoval a hledal možnosti, jak co čím nahradit a přitom nic neubrat z charakteru té které zahraniční kuchyně. Všechno poctivě odzkoušel na sobě, své ženě a kamarádech. Vznikly tím vtipné a nenákladné recepty, které si v ničem nezadají s originály. Jaroslav Vaněk miluje Francii, zemi, kde si labužníci vždycky přijdou na své. Proto nám nabízí LA POTÉE , česky řečeno Hrnec. Existuje v mnoha variantách a my si dnes dopřejeme jednu z nejbohatších – farmářskou. Setká se s úspěchem zejména tehdy, když čekáme větší hordu návštěvníků. Pokud bude stolovníků třeba deset, budeme potřebovat 2 až 3 vepřová kolena, popřípadě i telecí nožičky, 1/2 kg i více libového uzeného bůčku, můžeme přidat přední hovězí – celkem by to měly být asi 3 kg masa. Dále potřebujeme 30 – 50 dkg bílých fazolí, 6 větších mrkví, 1 kg brambor, 1 hlávku bílého zelí, 5 – 6 pórků, čtvrtku celeru, 2 – 3 větší cibule propíchané hřebíčkem, 4 – 5 stroužků česneku, saturejku, tymián, 1 bobkový list, pepř, sůl. Do velkého hrnce dáme fazole, které jsme předem namočili alespoň na osm hodin do vody, přidáme saturejku, tymián, bobkový list, cibuli, drcený česnek, celer a všechno maso. Zalijeme dostatečným množstvím studené vody (asi 3 l) a uvedeme do varu. Na mírném ohni vaříme zhruba 3 hodiny. Po první hodině přidáme na větší kusy pokrájenou mrkev, po další hodině očištěný pórek, na čtvrtky nakrájené zelí a 1/2 hodiny před koncem dodáme na čtvrtky nakrájené brambory. Teprve potom vše podle chuti osolíme. Maso a zeleninu servírujeme na velkých mísách, polévku zvlášť. Takže vlastně dva chody jednou ranou. Přikusujeme chléb, a protože tělu nesmějí chybět tekutiny, dodáme mu je v podobě dobře vychlazeného piva.