U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si s Chrisem Nguyenem
Kategorie: Kuchyně | Autor: VY
architektem, malířem, ale i výborným kuchařem
Světoběžník Chris Nguyen, který k nám přišel přes Tibet a Francii, se před časem usadil v jednom starobylém pražském domě v hradčanské ulici Úvoz, kde v suterénu pod klenutými stropy vytvořil, většinou vlastníma rukama, příjemnou oázu pohody – restauraci a galerii Malý Buddha. Sedí se tu v proutěných křeslech, ve vzduchu jsou cítit vonné tyčinky, zní tlumená hudba, na stěnách visí půvabné obrazy. Na jídelním lístku najdete pokrmy podle původních receptů buddhistických mnichů, velký výběr ovocných šťáv a samozřejmě nechybí ani zelený a černý čaj. Sám majitel je mužem mnoha povolání – studoval architekturu a podle učení feng-šuej zařídil svou restauraci tak, aby se zde každý cítil co nejlépe. Můžeme se tu přesvědčit o tom, že Chris také krásně maluje na hedvábí a na rýžový papír. I některé sošky, které zdobí stoly, byly vyřezány podle jeho návrhů, stejně jako porcelánové misky a talířky, na kterých se servíruje. Třeba zeleninový salát, jehož variaci si můžete sami vyrobit. Množství se poměřuje na díly, takže potřebujeme 4 díly jemně nastrouhaného bílého zelí, 2 díly sojových klíčků, 1/2 dílu čerstvého nastrouhaného zázvoru a 1 díl mrkve, kterou nakrájíme nejprve šikmo na tenké elipsy a ty pak překrájíme na jemné nudličky. To vše promícháme a pokapeme zálivkou z vody, špetky soli a pár kapek citronu. Zálivka má být spíše nevýrazná, aby vynikla chuť zeleniny.