U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: HY
s filmovým režisérem, scénáristou, výtvarníkem, překladatelem a vášnivým fotbalovým fandou Morisem Issou
Žije v Čechách už od dob svých studií na pražské FAMU, ale pochází ze Sýrie. Děti si možná vzpomenou na jeho televizní pohádkové Příběhy Františka, Paní Mlha, O zámku v podzemí. Dospělí mohli nedávno v cyklu Cestománie vidět jeho cestopisný film, který natočil právě v rodné Sýrii. Nedávno zase točil v Jemenu, takže se můžeme těšit na další zajímavý dokument ze vzdálené a exotické země. Díky jeho citlivému překladu byl také arabsky mluvícímu světu představen český básník Jaroslav Seifert. A vedle toho všeho Moris Issa maluje krásné poetické obrázky a rád vaří. Recept na lilky na červeno , jak sám říká, si trochu pamatuje z dětství a dnes si ho sám doplňuje podle vlastní fantazie. Výsledkem je cosi, co na pohled možná nevypadá příliš vábně, ale chutná vždycky všem. Počítejme jeden střední lilek na jednu osobu. Lilky oloupeme, nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná. Osmahneme je na rozpáleném oleji dohněda. Opečené lilky vyjmeme, přebytečný tuk necháme odkapat a připravíme si studenou omáčku. Pro dvě osoby budeme potřebovat 1 malý rajčatový protlak, 2 lžíce kečupu, 1 dcl vody a 5 rozpůlených (!) stroužků česneku. Směs zamícháme a ochutíme trochou soli, pepře, sladké papriky, kari a provensálským kořením. Potom nadrobno nakrájíme středně velkou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Když je cibulka tak akorát, zalijeme připravenou zálivkou, přidáme osmahnuté okapané lilky a za občasného míchání dusíme na mírném ohni čtvrt hodiny. Podáváme nejlépe s rýží. Pokud necháte směs vystydnout, poslouží jako vynikající pomazánka na tousty. Jestliže vás nezaujme červená varianta, prozradil nám Moris Issa stejně vynikající způsob – tentokrát na bílo . Osmahnuté lilky necháte okapat, vychladnout a jednoduše rozmačkáte s nastrouhanou nivou. Vězte, že vaše chuťové pohárky nebudou strádat.