U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Volný čas | Autor: Marcela Mádrová
s Patrikem Marschalem, pracovníkem cestovní kanceláře v Jemenu
Patrik Marschal před časem vyměnil Prahu za jemenské hlavní město Sana’a, kde pracuje v cestovní kanceláři. Země královny ze Sáby má turistům co nabídnout – mimo jiné i výbornou kuchyni. Hlavním jídlem dne je oběd, který začíná miskou kořeněného jehněčího vývaru. Maso – kuřecí, hovězí a jehněčí, se griluje, vaří nebo dusí, jedí se i ryby a mořské plody. Typická jídla jako fahsa – dušené maso v rendlíku, nebo salta – maso se zeleninou a brambory v kořeněné omáčce, se nabírají rukama pomocí kousků chleba. K masu se podávají zeleninové saláty a jogurtové omáčky – cizrnový hummus, mutabel z lilků, šaffúd – slaná palačinka zalitá jogurtem s bylinkami. Pijí se čerstvé šťávy – citronová, mrkvová, grepová, jahodová, mangová, po jídle silný sladký čaj nebo káva s přídavkem zázvoru či kardamomu. Jemen je domovinou kávy a název moka je odvozen od přístavu Al Mochá, odkud se v minulosti vyvážela. A ke kávě samozřejmě patří něco sladkého, nejlépe baklava s medem a ořechy.
Ostrá omáčka Zahauak ke grilovaným masům
4 rajčata, 3 stroužky česneku, 1 malá cibule, 1 chilli paprička, hrst čerstvého kerblíku nebo petrželky, špetka soli Všechny přísady rozmixujeme a podáváme za studena k masu. Pokud je omáčka příliš pálivá, je možné přidat bílý jogurt pro zjemnění chuti. Zahauak chutná výtečně i na topinkách se strouhaným sýrem.