U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: Věnceslava Dezortová
s Evou Pilarovou a Janem Kolomazníkem
zpěvačkou a bývalým tanečníkem
Svoji jsou už téměř dvacet let. Ačkoliv paní Eva je stále pěvecky aktivní a obvykle kolem Vánoc absolvuje šňůru koncertů po republice, Štědrý den vyhrazuje rodinné pohodě. Jaké menu chystají na štědrovečerní stůl? “Přednost dáváme klasice – rybí polévce a smaženému kapru s bramborovým salátem. Kapra vybírá a smaží manžel. Má svůj speciální recept, já zas dělám moravský bramborový salát. Od českého se liší přípravou cibule,” upřesňuje Eva Pilarová.
Honzův kapr
4 porce kapra nasolíme, protneme polovinou plátku slaniny a obalíme v hladké mouce, promíchané s půl lžičkou bílého pepře. Osmažíme na oleji. Nakrájíme na kroužky 2 cibule a na plátky podélně 4 velké stroužky česneku, smícháme a osmahneme ve vypečené šťávě, ochutíme 2 lžícemi bílého suchého vína a 1 lžící másla. Porce pak tímto sosem přeléváme.
Moravský bramborový salát
Uvaříme ve slupce 2 kg brambor, po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Na drobno nakrájíme 1 cibuli a dáme do kastrůlku 4 lžíce octa, 1 vrchovatou lžičku soli, 7 lžiček pískového cukru a 2 dl vody, vlijeme k cibuli a necháme přejít varem. Pět na tvrdo uvařených vajec pokrájíme na tenká kolečka. V osolené vodě uvaříme do poloměkka 1 velkou mrkev. Spolu s 5 kyselými okurkami nakrájíme na drobné kousky. Vše smícháme, zalijeme vychladlým nálevem s cibulí, ochutíme majonézou (1 až 2 menší sklenky podle chuti), promícháme a salát necháme alespoň 2 hodiny proležet.
“Stromeček rozsvítíme, jak se setmí, navečeříme se, zazpíváme si a nastane rozdávání dárků. Díváme se na televizi, pak jdeme na půlnoční.”