U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Recepty | Autor: Věnceslava Dezortová
s Žofií Vokálkovou, flétnistkou
Ve svém oboru je špičkovou umělkyní. Získala řadu cen v prestižních soutěžích jako Concertino Praga, Pražské jaro nebo Pacem in terris v Německu, což je soutěž vítězů evropských soutěží, v roce 2000 jako první Evropanka dostala Special Prize na soutěži Web Concert Hall Competition v New Yorku. Téhož roku reprezentovala naši republiku na Expo v Hannoveru. Koncertovala v řadě zemí světa. Má hbité prsty nejen na flétnu, ale i na zacházení s kuchyňským náčiním. Ačkoliv na to nevypadá, prý ráda jí a vaření ji dokonce baví. Poradila nám své vlastní specialitky.
Banánová bábovka
Utřeme 150 g másla, 250 g cukru, 250 g měkkého tvarohu (nebo zakysané smetany) a 3 žloutky. Pak přidáme 1 až
2 rozmačkané banány, 250 g polohrubé mouky, 100 g kokosu, 1 prášek do pečiva a 8 lžic smetany. Nakonec vmícháme sníh ze 3 bílků. Těsto dáme do vymazané bábovkové formy a pečeme při 180 °C asi hodinu.
Lilková pomazánka
Do trouby předehřáté asi na 150 °C vložíme na plech jeden až dva celé lilky. Nepodléváme! Po zhruba 20 minutách zkontrolujeme, zda už změkly. Pokud ano, vyjmeme je a necháme vychladnout. Lilky po délce rozřízneme a dužninu vydlabeme do misky. Utřeme ji s máslem, přibližně na jeden díl lilku polovinu másla. Osolíme, opepříme, případně dochutíme dle vlastní nápaditosti. Natíráme na topinku, chléb či veku. “A baštíme. Je to velmi dobré,” dodává Žofie Vokálková.