U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Volný čas | Autor: Věnceslava Dezortová
s Milenou Vostřákovou, moderátorkou
Patřila k prvním televizním hlasatelkám, moderovala i pořady v rozhlase a nyní ji vídáme jako konferenciérku různých společenských akcí. Čtyřicet let vlastní chalupu, kam s rodinou ráda jezdí, na zahradě tu pěstuje nejrůznější zeleninu a květiny. S vařením má bohaté zkušenosti. Se čtyřmi bývalými kolegyněmi – hlasatelkami už třináct let připravují Recepty z dámského klubu, což jsou týdenní stolní kalendáře. Dnes nám poradila rybu a osvěžující moučník.
Losos na páře
Do hrnce dáme hodně čerstvých bylinek, např. šalvěj, rozmarýn, bazalku, saturejku, libeček. Bylinky zalijeme vodou a povaříme. Pak do hrnce na pařák položíme porce lososa, přiklopíme pokličkou a necháme stát asi 10 minut – nevaříme. Zůstane-li vnitřek masa trochu syrový, chvilku ještě povaříme. Losos do sebe natáhne vůni bylinek a bude připraven k podávání. Porce ryby na talíři polijeme omáčkou: máslovou jíšku zředíme půl na půl mlékem a bílým vínem, přidáme tekutou šlehačku, sůl, muškátový květ, růžový nebo bílý pepř. Do omáčky můžeme přihodit krevety nebo nakrájené žampiony, ale není třeba. Nejlepší přílohou jsou vařené brambory.
Zapečená zmrzlina
Upečeme piškot: ušleháme 2 vejce se 2 lžícemi pískového cukru, po zhoustnutí vmícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě. Piškot necháme vychladnout. Navršíme na něj ledovou zmrzlinu, kterou přikryjeme tuhým sněhem ze 4 bílků a lžíce pískového cukru. Lehce poprášíme moučkovým cukrem a v horké troubě krátce zapečeme. Sníh by měl jen zrůžovět. Zmrzlina neroztaje, ale nejlépe je podávat moučník hned po vytažení z trouby.