U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: vd
s Karlem Vágnerem
hudebníkem
Vždy se prý obklopoval ženami, které umí vařit. “Byl jsem v tomto směru dost nesamostatný. Pak jsem zjistil, že připravit si nějakou specialitku podle vlastní chuti není špatné,” říká známý hudebník, též kapelník, skladatel a už deset let producent a vydavatel hudebních nosičů i mluveného slova Karel Vágner. “V poslední době jím jen bílé maso. Mám velmi rád krůtu a naučil jsem se dělat báječné krůtí steaky na různé způsoby. Téměř mým tajemstvím je vynikající grilovací omáčka na krůtí maso, ale podělím se s vámi o recept.”
Grilovací omáčka (na krůtí maso)
Smícháme trochu olivového oleje s kečupem a kremžskou hořčicí, přidáme 3 rozetřené stroužky česneku a 4 rozemleté bobkové listy, dále sůl, pepř a trochu směsi grilovacího koření. Omáčku necháme přes noc odležet, pak jí potřeme maso a grilujeme (nebo maso do omáčky naložíme den předem). Když je maso téměř hotové, potřeme ho ještě pivem.
“K mým oblíbeným jídlům patří také chobotnice. Její přípravu jsem se naučil v malé rybářské vesnici na Krétě. Dnes už není problém dostat chobotnici i v našich obchodech.”
Chobotnice na víně
Rozkrájíme ji na malé kousky a dusíme v pánvi na olivovém oleji do měkka. Na závěr přidáme rozetřený stroužek česneku a asi 2 dl červeného vína. Chobotnice pustí šťávu, která ve spojení s vínem udělá fantastickou omáčku. Řekové ji ani nesolí, my ale trochu soli můžeme přidat. Dá se jíst bez přílohy nebo s chlebem či pečenými bramborami.