U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: rb
s Jiřím Wintrem – Nepraktou
výtvarníkem
IIustrátor desítek veselých knížek, mezi nimiž je i více než čtyřicítka kuchařek, se prý sám do vaření nehrne, má na to lidi. “Ženský si do toho nenechají moc mluvit, a tak jim říkám až potom, co tam chybělo a čeho bylo zase moc,” culí se pan Winter. On sám má rád čínskou kuchyni. Je zdravá, protože se všechno připravuje velmi rychle.
“Každá kuchyně na světě je výborná, když tam člověk okusí jedno či dvě vybraná jídla. I v Německu nebo v Anglii, kde vařej mizerně, najdu pár dobrých jídel. Ovšem v Číně jich najdu sto. Když jsme u anglické kuchyně, velmi známý je jejich vánoční Plum pudink. Perníkové těsto, sušené švestky, rozinky, pomerančová kůra – a to vše prohňácané s lojem! Dali mi ho jednou s sebou ve veliké konzervě. Nabízel jsem to známým, každý žvýkal a nevěděl, jestli má zvracet už tady nebo venku. Sváteční jídlo to pro mě rozhodně není.” Takové sváteční, slavnostní jídlo však prý lze jednoduše připravit, když dáme dvě jednoduchá dohromady. Plátek masa obložit třeba smaženými houbami s vajíčkem. Nebo ke guláši přidat dobrý bramborák. A je to.
Na závěr tedy jeden čínský recept na pokrm, který si na Nový rok dopřeje oblíbený ilustrátor (reedici jeho knížek postupně nabízí nakladatelství Epocha).
Kapří Kung-pao podle Neprakty
Z rozpůleného kapra vyřežeme malé kousky bez kostí a vhodíme je do wej-su, tedy glutamátu, který je bez soli, takže se jím nemusí šetřit. V pánvi wok rozpálíme dostatečnou vrstvu oleje, aby se přidáním chladných potravin nesrazil var. Dáme tam kousky ryby a hned přihodíme hrst pálivých papriček a buráky. Podle chuti mírně přisolíme nebo přidáme sójovou omáčku. Pokrm je za minutu hotový. Běžně se konzumuje s rýží, ale já ji nemám rád. Ani Číňani ji nemají rádi. Když se chce Číňan odvázat, dá si k tomu bílé nudle. Mám je připravené.