U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Volný čas | Autor: rb
s herečkou Naďou Konvalinkovou
Také paní Naďa mizí, jak jen to jde, z města na chalupu na Dobříšsko. Koupili ji s manželem před dvaceti lety a moc si ten kraj zamilovali. “Naše stavení ovšem volá po renovaci. Dlouho jsme si užívali, tak zas musíme – samozřejmě jenom jako síly pomocné – přiložit ruku k dílu. Na opravu čeká krov a střecha, půdu chceme zateplit, aby se tam dalo přespávat, a také je třeba vyměnit kovové přívodní trubky za plastové, protože nám rezne voda.” Zahradničení Naďa zredukovala na skalku s kořením, jinak je všude trávník a plno keřů, které postupně v průběhu roku kvetou. A v sadu třešně, višně, jablíčka a hrušky. Pro recept, který nám “uvařila”, však herečka nevyužívá surovin z vlastní zahrádky. Získala jej ještě v Plzeňském divadle, kde byla v prvním angažmá. “Měla jsem tam dvě přítelkyně, přímo mámy, Evu Wimmerovou a Jarmilku Balašovou. Jezdila jsem za nimi léta na chalupu u přehrady Hracholusky. Vedle má stavení pan Kutílek, sólista plzeňské operety. Recept je právě od něj.”
Řízek Kutílek
Kuřecí řízky, ale mohou to být i kotletky nebo jiné masíčko, se naloží do marinády. Nejdřív rozšlehám tři vajíčka, přidám po třech lžících hořčice a kečupu, poctivou špetku drceného kmínu, pepře, soli a papriky (půl na půl sladkou a pálivou), vymačkám do toho šest stroužků česneku a završím dvěma lžícemi worčesterské omáčky. Po zahuštění lžící Solamylu je z toho hustá omáčka, do které se maso naloží. Nevadí, když si tam poleží přes noc i déle. Já toho většinou udělám hodně – a pak jen sáhnu do lednice, usmažím a hned je rychlá mňamka. Má to báječnou chuť, věřte mi. A přijďte za mnou do divadla. Hraju nejen v ABC, ale i v Divadle Bez zábradlí a U Hasičů. Povíte mi, jak vám chutnalo.”