U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Volný čas | Autor: MUDr. Jan Cimický
s psychiatrem a spisovatelem Janem Cimickým
Ještě před pouhými patnácti lety pohlížel na chalupáře s nepochopením. “Jak se může někdo pořád vracet na stejné místo, natírat, opravovat a plahočit se po zahradě? Není přece nic krásnějšího, než si vyjet bez starosti pokaždé jinam!” – taková bývala jeho filozofie. “Dnes se však koncem týdne těším a spěchám do svého srubu u lesa. Mám pro to vysvětlení: po celý týden vnímám tisícerou bolest, obavy, lidské smutky i strach. Snáší se to na mě, jako by vyložili vagon brambor – a já ležím pod tou hromadou! Když přijedu na chalupu, pěkně si dvě hodiny i déle chodím se sekačkou a raduji se, že to je pěkně upravený “green”. Teprve pak se posadím na terasu a jsem schopný vychutnávat změnu teritoria, oprostit se od lidského trápení, dát si zelený čaj anebo trochu vína do starého cínového poháru a vnímat svět kolem. Tehdy se dokážu přenést i do mého dalšího světa, do psaní. Píšu většinou venku, na zahradě, občas se pustím do nějaké práce, abych se osvěžil (mou pýchou jsou jabloně a růže), ale jakmile začnou vystrkovat hlavičky houby, nejsem k udržení. Vidíte, a už jsme zase u jídla!
Králík na víně
Králíka, ale může to být i kuře, trochu posolíme, popepříme a necháme chvíli zaležet. Na pánvi rozpálíme olivový olej s trochou másla, vložíme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, osmahneme ji a přidáme cibulku. Obojí z tuku vyjmeme a opečeme do zlatova kousíčky králíka. Zahřejeme trochu koňaku, maso oflambujeme a dáme do papiňáku. Přidáme zpět cibuli a slaninu, navíc koření – provensálské trávy, tymián, bobkový list, pokrájený česnek a žampiony, zalijeme sedmičkou suchého bílého vína a asi hodinu pomalu dusíme. Maso by se mělo snadno oddělit od kosti. Pochutnáváme si s rýží nebo s topinkami. Dobrou chuť!