U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Volný čas | Autor: rum
s malířem, muzikantem a sběratelem
Janem Antonínem Pacákem
Léta sbírá kašpárky, což je o něm známo. Na měchenické zahrádce se však v poslední době začaly shromažďovat i žáby. “Zatím je jich pět a vytvořil je můj kamarád ze Znojma. V létě pro ně chci renovovat staré jezírko, které bylo zasypané,” těší se výtvarník, kterému není zatěžko vytvářet ani díla stavební. Nejčerstvější je instalace kamenného patníku pro Andy Warhola, téměř metrového pejska, který pořád očůrával juky. K patníku se moc neměl, tak mu páníček předvedl, jak se to dělá… Jak to umí s výtvarnickým nádobíčkem, předvede v půlce června v Podivíně (v tom na Moravě), kde se bude také křtít knížka ing. Kratochvíla Moudrost a řízení. Nejde o úvahy nad volantem, to by neřidiče Pacáka k ilustracím neinspirovalo, nýbrž o filozofické rozpravy. Pár svých keramických prací chystá na Vltavotýnské dvorky a další najdete na výstavě v Broumově. Ale už se honem dejme do vaření. Pochoutka se jmenuje:
Karamelová vepřová žebírka
Na 4 porce potřebujeme: 1 celé vepřové žebro, 1 mrkev, 1 pórek, 1 bobkový list, 1 lžíci medu, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžičku utřeného česneku, 2 lžičky sójové omáčky, hrníček kuřecího vývaru, trochu čerstvě umletého pepře a sůl.
Nejprve odřízneme žebra od sebe, očistíme zeleninu a spolu s žebrem a bobkovým listem ji dáme zhruba na 10 minut vařit do 2 litrů vody (nejlépe do pánve Wok). Vše dáme okapat. Žebírka vrátíme zpět do pánve a dusíme spolu s medem, octem a česnekem. Pak přidáme sójovou omáčku a vývar s pepřem, pánev zavřeme a necháme péct, až žebírka pěkně zkaramelizují. Prý neuškodí, když do pánve před dokončením ‚cmrndneme’ trochu červeného vína. Žebírka se rozdělí a instalují na talíře do “postýlky” z čínského zelí, ochuceného solí a pepřem a zakápnutého olivovým olejem.