U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor:
s Jožkou Černým zpěvákem lidových písní
Má sice zlato v hrdle, ale to, co rád “přikládá” do hrdla, nemusí být zrovna zlatem placené. “Miluji jednoduchá jídla. Omáčky, vdolky, zeleninu. Dokonce sám vyrábím zajímavé krmě, které neodmítá ani můj devítiletý vnuk Saša, když přijde ze školy,” chválí své kuchařské umění zpěvák. “Jsou to vždy leča nebo boršče. Do těch prvních dám všechnu zeleninu, co je po ruce, i nějakou uzeninu, vše osolím, opepřím a přidám vajíčko. Boršče mají stejný základ, ovšem jsou řidší, někdy obarvené červenou řepou a ozdobené kysanou smetanou.” Když si chce pochutnat, zajde do vyhlášené břeclavské pizzerie ve Stromořadní ulici. Jmenuje se Michaela, stejně jako Jožkova starší dcera, která ji s manželem vlastní. Prozradila nám, že k otcovým oblíbeným patří:
Pizza Kardinale a míchaný salát
Pro 4 osoby je zapotřebí:
400 g hladké mouky, 2 dl studené vody, 1/2 lžičky cukru krystalu, 1 lžička soli, 2 cl oleje, 10 g kvasnic, 200 g strouhaného sýra, rajčatová omáčka, 400 g šunky a trochu oregana.
Omáčka: 1 malý rajčatový protlak, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 dl vody, špetka oregana a soli, to vše smíchat.
Do mísy dáme kvasnice, cukr, olej a zamícháme. Mouku osolíme a vsypeme do vody. Vše spojíme, uhněteme těsto, které se nesmí lepit, a dáme na 30 minut kynout. Rozválíme tence, na celý plech, potřeme rajčatovou omáčkou (1 cm od okrajů necháme volný), posypeme sýrem a poklademe šunkou, kterou zlehka poprášíme oreganem. Dáme do předehřáté trouby na nejvyšší příčku, aby se pekla shora. Pečeme 10-15 min. při 220 °C. Na saláty se v pizzerii Michaely Šebkové připravuje nálev již den dopředu. Pro 4 osoby postačí: zhruba 1/2 l vody, 1 dl octa, lžíce soli, 2 lžíce cukru a sušené salátové koření (od firmy Nowako). Směs se nechá krátce přejít varem a uležet do druhého dne. Nalévá se na jednotlivé druhy zelenin, nakrájených, osolených, s přídavkem česneku, popř. kopru, pepře nebo kmínu, zakápnutých panenským olivovým olejem. Jožka Černý si rád zkombinuje několik druhů dohromady. Jí i pije střídmě, dvě deci vína jsou jeho denní norma. Sám vinohrad nemá, radši prý kope do míče, a tak čtenářům Chataře & chalupáře připíjí veltlínem zeleným, který dostal od svého přítele, primáře Lhotského z Břeclavi.