U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: rb
s malířem a grafikem Kristiánem Kodetem
Je rodem Pražák, ale miluje jižní Čechy. V Táboře má vedle staroměstského svůj druhý atelier a v Soběslavi otevřel soukromou galerii. To mu však nebránilo zúčastnit se i letos jedné z nejzajímavějších akcí jihočeského kulturního léta, Vltavotýnských výtvarných dvorků, na nichž se letos již posedmé sešla padesátka našich předních výtvarníků. Při vernisáži jsme zjistili, že jeho oblíbeným receptem je:
Pstruh po mlynářsku
“Rozříznu vykuchaného pstruha napůl a vytáhnu páteř. Osolím a mírně opepřím, z obou stran obalím v hladké mouce a dám do rozpáleného oleje. Maso pěkně zasyčí a rychle zezlátne, pak otočím a opékám pár minut z druhé strany. Stačí pokapat citronem a servírovat. Když člověk sežene od rybářů mlíčí, může si na něj udělat i báječnou omáčku. To se nakrájí asi 10 dkg mlíčí, osolí a podusí na másle spolu s několika pokrájenými žampiony. Přidám pár kapek citronové šťávy, petrželku a dusím asi 10 minut. Pak přeleju pečeného pstruha. A když mě honí mlsná, poprosím svou ženu Janu, aby mi upekla palačinky s broskvemi a se šlehačkou. Ty já úplně nejradši. Ovoce a šlehačka mohou být uvnitř i nahoře.”