U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: HY
s Milanem Sikorou
mužem mnoha profesí, Kanaďanem i Čechem, muzikantem, kuchařem, tulákem a lektorem anglického jazyka
Je jedním z těch mužů, kteří místo aby snili s dobrodružnou knížkou v ruce, sbalí si bez dlouhých řečí ranec a vydají se objevovat sami. Překročí hranice světů, vystřídají při tom spoustu profesí, poznají obě tváře svobody, a právě proto pak dokážou docenit skutečné hodnoty. Milan Sikora to udělal před pětatřiceti lety. Od té doby stačil v Kanadě vydat album vlastních písní, kácet stromy v Britské Kolumbii, být maitre d’ hotel v luxusní restauraci v San Francisku, ale také třeba vyučovat francouzskou kuchyni v hotelové škole v Seattlu. Jako každý tvůrčí člověk je plný nápadů, proto jsem se ho neptala na francouzskou kuchyni, ale na jeho vlastní recept.
Kuře na medu, kiwi a pomeranči
Ačkoli název vypadá rafinovaně, příprava je velmi jednoduchá. Rafinovanost je spíše v tom, jak se ingredience chuťově doplňují a vyvažují. Ti, kdo nemají rádi tropickou kuchyni na sladko, se však nemusejí obávat. Ačkoli použijeme med, výsledek je méně sladký, než bychom čekali. Potřebujeme tolik porcí kuřete (nejlépe stehna), kolik bude stolovníků. Porce vložíme do pekáčku, trochu podlijeme a necháme asi hodinu péct. Na sůl jsme nezapomněli, tu nebudeme potřebovat a vůbec nám nebude chybět. Mezitím co “kuře pracuje pro nás,” jak říká Milan, otevřeme láhev bílého muškátového vína a nalijeme si, protože nejen stolování, ale i příprava jídla je obřad. Pak si připravíme další ingredience. Budeme potřebovat jeden citron, na každou porci jeden stroužek česneku a med. Česnek rozkrájíme nahrubo a 10 minut před dopečením jím posypeme porce. Poté na kuře vymačkáme šťávu z citronu a nakonec dáme na každou porci lžičku medu. I zcukernatělý se teplem rozpustí. V této fázi nás již vůně naladila, ale než budeme vyndávat kuře z trouby, čeká nás poslední, neméně důležitý úkol: připravit talíře s oblohou. Na každý naskládáme z jedné strany půlkolečka pomeranče, kiwi a pokud máme, tak i ananasu. Druhou stranu talíře ozdobíme čtvrtinkami rajčete a lístky hlávkového salátu. Mezi ně položíme upečené kuře ozdobené na vrcholku kolečkem citronu. Podáváme s muškátovým vínem. (Pokud jsme ho během vaření vypili, určitě máme v chladničce další láhev…) Takto upravené kuře nejlépe chutná s tousty potřenými máslem. Estetický dojem je dokonalý a chuť nečekaně dobrá.