U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Víkend | Autor: rum
s architektem a designérem Bořkem Šípkem
Muž, o jehož kreativitě jsme se zmínili již v souvislosti s návrhy židlí a zahradního nábytku v rubrice Domov, je v neustálém pohybu. Pendluje mezi tvůrčími dílnami v Amsterodamu, v Praze na Strahově, firmou Ajeto u Nového Boru, nové návrhy vznikají dokonce i ve vzduchu, v letadle. Kdy relaxuje? Protože ho práce pořád moc baví, odpočívá prý s tužkou v ruce. Jen tak sedět a koukat by nedovedl. Relaxuje však i při vaření. Už když byli synové malí a jeho žena Bambi časově dost vytížena v divadle, vařil pro ně nejrůznější krmě, které ochutnal při svých cestách po světě. Recepty si ani nemusí zapsat, ingredience prý bezpečně rozpozná. Našim čtenářům doporučuje tuto thajskou laskominu.
Kachna na červeném kari
Mladou kachničku potřeme karamelem, osolíme a hřbetem nahoru vložíme do rozehřáté trouby (později obrátíme). Protože nebývá tučná, dáme pod ni kousek sádla nebo másla. Pečeme při 130° za mírného podlévání teplou vodou asi 40 – 60 minut podle velikosti kachny. Zároveň si připravíme omáčku. Na jednu porci potřebujeme: 10 g červené pasty z kari, 20 g kokosového mléka, 5 g sladké papriky, 15 g ananasu, 3 g rajčatového protlaku, špetku cukru a rybího koření. Nejprve vložíme na pánev kari pastu, přilejeme kokosové mléko, dobře promícháme a 10 minut necháme jemně bublat. Pak do směsi vložíme porci kachničky, přidáme špetku cukru, rybího koření a znovu podusíme. Když se vytvoří šťáva vonící kachničkou, přidáme papriku, rajčatový protlak a ananas a ještě asi 5 minut prohříváme. Servírujeme s rýží.