U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Víkend | Autor: KO
s Janem Šternem, publicistou
Je to člověk se širokým profesionálním i osobním záběrem. S jeho názory se setkáváme v komentářích na stránkách předních českých deníků, ale jeho parketa je především na poli filmové a televizní publicistiky. Vloni například získal grant na rozsáhlý projekt dokumentárních filmů “Než bude pozdě”, zabývajících se komunistickou perzekucí padesátých let, na němž spolupracuje jako scénárista a režisér. Jeho jméno můžeme vidět na titulcích řady pořadů České televize, za všechny jmenujme pro chataře a chalupáře asi nejbližší – “Ze života zvířat” o světě jedné malé zvířecí kliniky a jejích pacientech. Takový hyperaktivní člověk, jakým Jan Štern bezesporu je, musí také odpočívat. Vědomě “vypnout” a umět se odreagovat. V jeho případě to bývá hlavně na chalupě. A když tam pak zavoní něco moc dobrého, je o relaxaci postaráno… Sám sice nevaří, ale doporučuje vám starý venkovský recept, který je velmi jednoduchý, rychlý a především velice chutný.
Zálivkový salát
Dvě až tři brambory (počítáno pro jednu osobu) uvaříme ve slupce, ihned oloupeme a pokrájíme na kolečka. Ještě horké je vložíme do mísy, kde na ně už čeká předem připravená drobně nakrájená cibule. Chvíli necháme působit, protože cibule se tím spaří. Poté brambory osolíme a opepříme. V hrnku rozpálíme olej (v původním receptu našich babiček se dávalo sádlo), kterým brambory přelijeme a zamícháme. Ohřejeme asi dvojnásobné množství vody, než bylo tuku a vmícháme. Nakonec podle chuti přidáme ocet a trochu cukru. Tento salát se hodí jako příloha k nejrůznějším druhům masa, nebo poslouží jen jako lehká svačinka.