U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: HA
s Emmou Srncovou výtvarnicí
Svět se jí otevřel s černým divadlem, s nímž objela kolem dokola snad celou zeměkouli. Herec v takovém divadle je neviditelný, protože musí být od hlavy k patě zahalen černou kápí. Emma Srncová se však posléze zviditelnila svými výtvarnými pracemi. Každý, kdo o nich mluví, používá zdrobnělinu “obrázky”. Trochu paradoxně, protože mnohdy jde o díla rozměrem poměrně velká. Při pohledu na ně se však člověk rozněžní, cítí pohlazení po duši, a proto zcela mimoděk použije to zdrobnělé slůvko, kterým své pocity vyjadřuje. “Obrázky” jsou vždy signovány podpisem “Emma” a zná je snad každý. Ne každý však ví, že Emma Srncová je i vynikající kuchařka, která svými nápaditými pokrmy oblažuje žaludky celé své početné rodiny. Čím oblaží dnes nás? “Následující chutnou kombinaci jsem poznala na Moravě a od té doby s ní sklízím úspěch u všech, komu tohle jídlo udělám. Nijak jsem ho nenazvala, ale i bezejmenný recept může být dobrý. Jde o kombinaci bramboráku s kuřecími játry. Bramborák je klasický, to znamená s česnekem a majoránkou. Já do něj navíc dávám i trochu drceného kmínu. V případě tohoto receptu je dobré dělat ho co největší, tedy přes celou pánev. To kvůli následnému servírování. Měl by být pěkně křupavý, takže do něho dávám jen minimálně mouky a vajíček pouze tolik, aby hmota držela pohromadě. Na běžné množství tedy většinou stačí vejce jen jedno. Placku dělám co nejtenčí a hlavně ji peču dlouho a hodně pomalu. Jen tím docílím onu křupavost. Během pečení si vedle na pánvi nebo v remosce, připravím kuřecí játra. Dělám je většinou na cibulce, ale protože ráda obměňuji, vyzkoušela jsem i pórek. S ním jsou játra chuťově jemnější. Přidávám k nim trochu Vegety a kořenící směsi na kuřata, která se běžně prodává. Bramborák v mém podání zabere celý talíř, na něj se rozloží vrstvička orestovaných jater a výborná večeře je hotová.”