U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Víkend | Autor: KOP
s primářem očního oddělení nemocnice v Příbrami MUDr. Michalem Bodnárem
Kdybyste někdy museli zavítat na oční oddělení nemocnice v Příbrami, určitě byste kolem sebe na chodbách i v pokojích zaslechli tiché a vřelé: “.zlaté ruce”. Nejčastěji tato slova vyslovují vděčné babičky a dědové, pro které je oční zákal velmi běžným onemocněním. Ony opěvované ruce patří primáři zdejšího očního oddělení, jehož tým provádí za rok kolem dvou tisíc operací. A právě polovina z nich jsou operace očních zákalů. Ty považuje dr. Bodnár téměř za rutinu, na rozdíl od tak náročných zákroků, jako je třeba implantace nejmodernějších typů vnitřních čoček. Svou kondici, bez níž by takové pracovní nasazení bylo nemyslitelné, udržuje tím nejjednodušším způsobem: sportem a stravou. O jeden oblíbený recept ze svého jídelníčku se s námi podělil.
Mořská štika se zeleninou
Plátky mořské štiky, kterou můžeme bez problémů v obchodech koupit, posypeme Ďábelskou směsí. Ta se rovněž pod tímto názvem v obchodech prodává. Maso poklademe na suchý plech a proložíme plátky slaniny a másla. Zhruba po 20 minutách pečení posypeme drobně nakrájeným pórkem, cibulí a čerstvou paprikou. Každý si však může zeleninovou směs ještě doplnit jak mu velí fantazie. Zajímavou chuť rybě dodají i na plátky nakrájené žampiony, které předem zvlášť osolíme a opepříme. Pečeme zvolna 45 až 50 minut při teplotě 200 °C. Před koncem pečení posypeme nastrouhaným sýrem, nejlepší je Eidam. Podáváme s přílohou podle vlastní chuti.