U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Plody vskutku rajské
Kategorie: Zahrada /pr článek/ | Autor:
Letošní zeleninové zajímavosti začneme pěkným “kouskem”, rajčetem Marmande. Je zhruba 140 centimetrů vysoké a velmi rané. Plodit začíná krátce po vysazení (k pevným kolíkům). Hodí se na záhony, do skleníků, fóliovníků i velkých nádob na balkony. Je to typický představitel tak zvaných Beefsteak – tomato, prostě obrovské šťavnaté rajče k přímé spotřebě, ale i na kečupy, marinády, grilování, nakládání, čalamády, atd. Jedno rajče stačí k obědu pro celou rodinu! Sytě červené, pevné, ploše kulovité žebernaté plody bývají v průměru větší než 25 centimetrů a váží i více než 500 gramů. Semena vyséváme do truhlíku od března do konce dubna. Před setím je necháme asi dva dny bobtnat v misce na vlhké vatě, pod průsvitným igelitem. Měla by přijít asi půl centimetru hluboko do vlhké, 20 °C teplé půdy. Vyklíčí asi za čtrnáct dnů. Sazeničky podle potřeby přepíchneme. Před vysazením na záhon nebo do nádoby přimícháme do půdy u kořínků lžíci super hnojiva (s.o.e.s.). Sazenice umístíme hluboko, třeba i nad první patro listů, a šikmo tak, aby kořeny směřovaly k jihu). Takové vysazení jim umožní vytvořit dostatečný kořenový systém nutný k vysoké násadě obřích plodů. Sázíme ve sponu asi 60 x 80 centimetrů. Do skleníku dříve, podle okolní teploty, na záhon až po ledových mužích. Výhonky s obřími rajčaty podvazujeme silnějším proužkem látky, aby se tenký, běžně používaný motouz pod tíhou plodů nezařezával do hlavního stonku. Do rány by se pak mohly dostat nebezpečné choroby a plísně a stonek by mohl být tak zeslabený, že by nestačil dostatečně vyživovat další plody.